Je ziet ze vaak voorbijkomen. E-mailberichten waar men met een promocode de lezer tracht te verleiden. Iedereen is het er over eens dat het de conversie gevoelig kan verhogen. Wie houdt er niet van een voordeeltje? Alleen moet je ook hier de regels van de kunst onder de knie krijgen. We zetten een paar tips op een rij.
1 De promocodes vervangen de klassieke coupons die we vroeger uit de reclamefolders moesten knippen. Al deze traditionele coupons kan je bijna op afstand herkennen aan de vormkenmerken die er terugkeren. Die herkenning moet je ook in je e-mail in de hand werken. Spreek dus steeds over een promo code en laat er daadwerkelijk een gelegenheidscode op volgen.
2 Maak je promocode al bekend vanaf de eerste aanblik. Dus verwerk een aankondiging in je onderwerpregel of laat alvast in de eerste regel van de body verstaan dat het e-mailbericht een promocode bevat. Die eerste regel is ook zichtbaar in iDevices en de meeste webbased e-mailtoepassingen. Voor mensen die op een deal zitten te wachten is dit net de aansporing om te lezen.
3 Plaats je promocode onderaan je e-mailbericht. Je hebt het aangekondigd, dus je contact weet dat ie in je bericht zit. Als het voorgespiegelde voordeel de aandachttrekker was, dan zal je contact op zoek gaan. En dus ook je e-mail compleet lezen. Of toch tenminste door het complete bericht scannen op zoek naar de code. Mits wat spelen met de tussentitels kan je toch een verhaal meegeven.
4 Pas het kiss principe toe. Een promocode moet gemakkelijk te onthouden zijn. Lentekorting25 werkt beter op het korte termijngeheugen dan 1403AZW25. Niet dat de lezer het echt moet onthouden, want uiteraard ligt er een link onder de promocode die naar een landingspagina leidt waar het veld al vooraf ingevuld werd. Alleen wordt het moeilijk als je (toekomstige) klant eerst door de productcatalogus wil struinen. Dan is het achteraf toch handmatig invullen geblazen.
5 Beperk de promocode in de tijd. Vaak zie je dat zelfs in de promocode zelf op een tekstuele manier verwerkt. AUGUSTUS14 is alleen in die maand en dat jaar geldig. Het beantwoordt aan het basisprincipe dat als je tijdsdruk legt, je conversie hoger ligt. Dat is over het algemeen in e-mailmarketing van toepassing. Maar het voorkomt ook dat als iemand een jaar na datum zijn inbox opschoont, niet moet teleurgesteld worden. Tenzij je er net voor kiest om de code juist wel geldig te laten zijn tot de eerstvolgende aankoop.
6 Dan is het misschien niet verkeerd om de code een gepersonifieerde toets mee te geven. Dat kan door de korting toe te spitsen op een aankoop van verbruiksgoed – zoals een inktpatroon bij een printer – dat een logische vervolgaankoop in zou houden. Het laat wel toe om een toevallige vinder van de code – een e-mail die naar een vriend is doorgestuurd – gebruik te maken van de korting. Het kan een strategie zijn. Je kan ook de code verbinden aan de specifieke contactpersoon. Dat doe je door er een link onder te liggen ofwel het gebruik van de code te verbinden aan een login. In ieder geval herken je snel de grote gebruikers.
7 Misschien moet je in je e-mailmarketing van de promocode een apart kanaal maken. We diversifiëren op zoveel vlakken dat deze eenvoudige recht voor de raap aanpak er ook bij kan. Er zijn in de digitale wereld gegarandeerd hordes consumenten te vinden die niet geïnteresseerd zijn in een nieuwsbrief met alle toeters en bellen aan content. Maar een e-mail met een promocode willen ze wel. Dus, waarom niet twee opt-in formulieren hanteren? Eentje voor de klassieke nieuwsbrief en eentje voor de kortingen. Warenhuizen diversifiëren tegenwoordig hun promopost ook op die manier. Dus mag e-mailmarketing dit gerust afkijken.
8 Maak het spannend. Vaak wordt de exacte korting in de promocode of in de aankondiging ervan vernoemd. Je kan het ook andersom aanpakken. Je laat de lezer klikken op een promocode klikken om te ontdekken hoe hoog de korting is. Het geeft bijkomende mogelijkheden. Vooreerst is er door het klikken al een sprong naar een landingspagina waar je weer extra uitleg kan verstrekken. Verder kan je er een soort van kansspel van maken. Standaard is er korting A, maar bij toeval verloten we korting A-plus. Vaak zijn consumenten op zoek naar de hoogste korting, net alsof ze een win-for-life gevoel zoeken. En tenslotte kan je variëren in de kortingspercentages die je weggeeft naargelang de actie loopt. Minder korting in verloop van tijd – sluit aan het principe van de tijdsdruk. Of je kan het principe van de vliegtuigstoelen toepassen, maar dan omgekeerd. Hoe meer mensen van de promocode gebruik maken, hoe harder je kan zakken…
9 Maak het niet te ingewikkeld. Elke coupon in een reclamefolder heeft haar kleine lettertjes. Daar staat vaak nog eens de houdbaarheidsdatum in, maar ook een reeks voorwaarden waaraan de korting onderworpen is. Bij e-mailmarketing moet je het vaak van de impuls hebben. Als bij je promocode – zoals het voorbeeld in deze blog – een hele complexe uitleg staat wat, waar en wanneer van toepassing is, dan is je contact al snel naar de volgende e-mail gesprongen. Extra voorwaarden kan je nog steeds op het bestelformulier te voorschijn laten komen.
10 Vermijd al te grafische toestanden. Ja, een Call to Action vraagt om een knop, een promocode nu net niet. Omdat ze deel uitmaakt van de boodschap van je e-mailbericht. Want het is tekst die een lezer moet onthouden als hij of zij gaat shoppen. Bovendien als de afbeeldingen in de e-mailclient van de lezer standaard afstaan, dan ga je de promocode ook in de alt-tag moeten verwerken. Dan worden gepersonifieerde promocodes wel heel erg moeilijk. Neen, promocodes horen gewoon een groter lettertype te hebben. Eventueel met een extra kleurtje of achtergrond. Wie houdt zich ook aan deze vormelijkheid? Het zal in ieder geval de herkenbaarheid ten goede komen!