In de vorige twee blogposten gaven we al zeventien aandachtspunten mee, waarmee de e-mailmarketeer zijn e-communicatie kan optimaliseren. In dit artikel maken we de eindsprint. Hier vindt u de overige acht puntjes die de wegenkaart voor het steeds complexer wordende werkveld vervolledigen. 18. Wees voorbereid
Daarnaast maken sociale media hun opkomst. Op zichzelf kunnen ze aangewend worden om je doelpubliek te bereiken. Het kan ook gecombineerd worden met de traditionele e-mailmarketing. Op die manier kan je ook mensen bereiken die niet in je oorspronkelijke contactenlijst staan, zonder dat dit contact ongewenst is.
Om die reden is het een goed idee om een sociale media-strategie vast te leggen. Bepaal welk sociaal medium je wilt aanwenden (Facebook, LinkedIn, Twitter,…) en in welke mate je gebruik wilt maken van de mogelijkheden binnen dat medium. Sociale media verhogen niet alleen het bereik, je kan er ook een meer betekenisvolle dialoog met de potentiële klant mee aanknopen.
19. Integreer e-mail in de totale marketingmix
“One shot is no shot”, die theorie geldt ook voor het aantal media die je aanwendt om je boodschap te verspreiden. E-mailmarketing is het meest efficiënt wanneer je het integreert in je compleet marketingplan, waaronder ook sociale mediamarketing, telemarketing en traditionele direct mail thuishoren.
Dat doe je bijvoorbeeld door een landing page te creëren met kernwoorden die door de zoekmachines opgepikt worden en waardoor je hoger in de resultatenlijst belandt. Geef de aanbieding mee met je e-mailcampagne, samen met de volledige informatie over het product of de dienst.
20. Herevalueer
De behoeftes van je abonnees zijn onderhevig aan verandering. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig toetst naar die veranderende behoeftes zodat je de content van je e-mail relevant kan houden. Om die reden houd je best de statistieken van de resultaten van je campagne in het oog. Let vooral op factoren zoals de onderwerpregel, het aanbod, de linken waarop geklikt werd, enzovoort. Door feedback te vragen, de trends in de gaten te houden en de behoeftes van je doelgroep op te volgen, slaag je erin om steeds waardevolle content te voorzien die strookt met je oorspronkelijke doeleinden van de communicatie.
21. Focus op concrete doelstellingen
Voor je marketinginspanningen doet, moet je concrete doelstellingen formuleren. Na de campagne moet je de resultaten daaraan toetsen. Verlies je niet in e-mailstatistieken die mooie
doorklikratio’s of open ratio’s etaleren. Meetcijfers zoals het aantal transacties, het aantal gedownloade white papers, bekeken demos, geven je een beter beeld van het succes van je e-mailcampagne dan abstracte e-mailstatistieken.
22. Gebruik een geavanceerd systeem
E-mailmarketing is al lang niet meer alleen opladen en versturen. Voor adequate e-mailmarketing heb je een hele serie features, zoals gedetailleerde rapportering, dynamic content-https://blog.flexmail.be/archives/186-Flexmail-lanceert-nieuwe-e-strategie-met-dynamic-content.html-, database integratie en dergelijke nodig. Daar kan je best een specifiek platform, zoals Flexmail, voor gebruiken. Het e-mailmarketingplatform heeft alle technische capaciteiten achter de hand om jouw e-mailcampagne bij de eindbestemmeling te laten aankomen, maar vergt intussen geen verregaande programmeerkennis van de gebruiker om ermee aan de slag te gaan.
23. Link e-mailmarketing met webanalyse
De resultaten van je website over welke content het meest aanslaat of waar de bezoekers afhaken in het aankoopproces, kunnen je waardevolle informatie geven. Met e-mailmarketing kan je die hiaten makkelijk invullen. Zo kan je bijvoorbeeld een e-mail sturen met het aanbod waarnaar de klant op zoek was en waarin je hem bijstuurt in het aankoopproces.
24. Leg de middelen vast
E-mailmarketing wordt vaak beschouwd als goedkoop en simpel, maar die tijd is nagenoeg voorbij. Strengere regelgeving, technologische ontwikkelingen, strengere spamfilters en e-mail clients, maken het niet makkelijker voor de e-mailmarketeer. Maak daarom middelen vrij om je tegen deze valkuilen in te dekken. Zorg dat je team op de hoogte is van de middelen nodig voor e-mailmarketing en raadpleeg een e-mailmarketingplatform dat een reeks van diensten, zoals beheer, content ontwikkeling, analyses en aflevering voor zijn rekening neemt.
25.Ken de wetgeving
De EU heeft zijn eigen anti-spamregelgeving, net zoals de meeste landen buiten de Unie. Zorg ervoor dat je de regels door nalatigheid niet overtreedt, want dat kan kostelijk uitkomen. Het kan daarom geen kwaad om een advocaat met de juiste kennis in de arm te nemen om je e-mail na te kijken. Het is bovendien aan te raden dat je team zich bewust is van de correcte procedures. Ten slotte is de anti-spam regelgeving, net als e-mailmarketing, constant in evolutie. Daarom volg je de nieuwste ontwikkeling het best op de voet op.
De onervaren e-mailmarketeer moet zich meteen laten afschrikken door de checklijst. Een e-mailmarketingplatform zoals Flexmail kan jou hierin ondersteunen en indien nodig bijsturen.