In e-mailmarketing zien we langzaam maar zeker de eenvoud, de rust van de lay-out en de focus op één welbepaald product als trend weerkeren. In het voorbeeld van vandaag is dat niet anders. UI stencils is gespecialiseerd in het maken van mallen om schermen voor digitale media in ontwerp te schetsen.
In het e-mailbericht dat we hier vandaag tonen wordt de focus gelegd op de “Whiteboard Stencil” waarbij niet op papier, maar wel op het bord wordt getekend. Ideaal voor een team dat de discussie aangaat. Alleen, werk dat eerst alleen op papier gebeurde nu op bord brengen, dat vergt een speciale aanpak. Volg even met ons de vijf stappen die worden ingezet.
1 Dat we met het logo openen, dat is een open deur intrappen. Het is zowat les 1 van e-mailmarketing. Verwijzen naar een webversie van je e-mailbericht leer je in les 2. Maar hier doen ze het wel op een speciale manier. Men begint al met een productverwijzing in die doorstuurlink. Als de lezer uiteindelijk niet doorklikt, dan heeft hij dit deeltje van de boodschap toch al mee. En verder is deze zin ook uiteraard perfect gebalanceerd voor de webbased e-mailberichten die de eerste tekens van het e-mailbericht ook in het voorbeeldscherm tonen.
2 Een grote afbeelding die gelinkt is aan een blogpost op de website van UI Stencils toont het product in actie. Het is zo opgevat dat je in één enkel beeld ziet wat het is en wat je er mee kan doen. Soms moet je inderdaad de woorden achterwege laten. Er is hier ook duidelijk nagedacht – dat gebeurt al te vaak eerder niet dan wel – over wat je op de landingspagina laat zien. Hier val je op een blogpost met een filmpje. Het beeld dat je in het e-mailbericht ziet, wordt bijna naadloos doorgetrokken in een video waarbij de handen aan het tekenen slaan.
3 Helaas, hoewel we in een visuele wereld leven is beeld nog niet altijd overtuigend genoeg. Er zijn dus ook woordjes nodig om de lezer te overtuigen. Daar staat deze paragraaf voor. En er is nog een extra reden natuurlijk. Zo geef je ook een antwoord aan de e-mailclients die volharden in het niet tonen van afbeeldingen van ingekomen e-mail. Let ook op de krachtige en expliciete Call-to-Action “Read our blog post now!”. Er wordt verwezen naar relevante content en het woordje nu moet een reflex tot klikken bij de lezer losweken.
4 We zagen het product al in actie, maar nu zien we het totale pakket dat te koop wordt aangeboden. In een regelrechte WYSIWYG-stijl – is dat een knipoog naar de computerwereld? – ligt het product op tafel, samen met de twee stiften en een bordenwisser. Zo weet je wat je straks in de bus krijgt als je aan het kopen slaat.
5 We weten hoe het werkt, we weten hoe het er uitziet en wat in het pakket zit, dus nu wordt het tijd om zaken te doen. Drie elementen worden in dit blok opgevoerd. Er wordt een korting aangekondigd met een beperkte tijdslimiet. Tijdsdruk is een element dat conversie van een e-mailcampagne positief beïnvloedt. Dat heeft onderzoek reeds meermaals uitgewezen.
De volgende visuele regel is met zorg samengesteld. Je krijg de kortingscode en vervolgens – je weet: een mens leest van links naar rechts – vervolgens de CTA om te kopen. De code is geen versleuteling van een maand of een feest – denk aan Valentijn – zoals met gewoonlijk ziet. Neen, in de code zit de naam van het product, wat de herkenbaarheid ten goede komt. Maar het wordt ook voorafgegaan door de letters “pro”. Een laatste gezagsargument voor de potentiële koper, je bent toch professioneel, of niet?