E-mailmarketing werkt altijd. Zolang je maar genoeg berichten verspreidt, krijg je toch steeds conversie. Maar dat is het verkeerde uitgangspunt. Elk adres waar je bericht binnenvalt, zou een grote kans op succes moeten betekenen. En dat doe je niet met standaardberichten, wel met doordachte communicatie. Vandaag geven we 7 tips weg om een gewoon bericht naar een hoger niveau te tillen.
1 Het logo in de linker bovenhoek is een goede start. De herkenbaarheid voor de van links naar rechts lezende mens. Maar voor wie niet bekend is met dit evenement, is het logo een zoekplaatje. Ja, je moet spaarzaam zijn met afbeeldingen, want spamfilters zijn daar zo gevoelig voor. Maar je mag jezelf niet tekort doen. Een sfeer scheppende foto, zoals overigens perfect ingelast in de landingspagina (zie afbeelding 2) had hier op haar plaats geweest. Eén goed uitgekozen plaatje kan duizend woorden vervangen.
2 Een datum maakt het zo ambtelijk. Het laat je bericht te veel op een droge brief lijken. Als we de actie een beetje spannend willen laten zijn, dan moeten we het anders aanpakken. De datum, daar zorgt de e-mailclient al voor. En het geeft de lezer ook een beetje een schuldgevoel als hij of zij het bericht pas enkele dagen later leest! Een bericht moet je tijdloos maken, tenzij een Call To Action, die mag gerust een versheid datum bevatten!
3 Eigenlijk zou je databank zodanig gediversifieerd moeten zijn dat weet wie Nederlands en wie Frans spreekt. Zo een keuzemoment kan je dan de lezer besparen. Want zo speel je niet maximaal in op de enkele seconden aandacht die je van de lezer krijgt. Als je toch geen andere keuze hebt, waarom dan er niet een link ondersteken die de lezer naar de volgende paragraaf laat springen.
4 Content is een belangrijk onderdeel in je verhaal. Ga er niet van uit dat iedereen die dit bericht ontvangt ook exact weet wat je evenement te bieden heeft. Want er is allicht meer dan alleen die caravans en motorhomes. Beperk je niet tot de korte samenvatting, maar geef een opsomming. Het is tevens gemakkelijker om snel te scannen met de ogen. Bovendien ga je eventueel geïnteresseerden in de randactiviteiten gemakkelijker kunnen overtuigen om in te gaan op het aanbod.
5 De CTA moet opvallen. Nu is het eenvoudige zin in de al even sobere body van je e-mailbericht. De elementen die in een CTA moeten zitten zijn evenwel aanwezig: een doorklik en een te verdienen korting. Maar grafisch is ze niet ondersteund. Had je dit opgelost met hetzelfde type knop als op de landingspagina, het zou niet alleen meer opvallen, het zou ook meer conversie geven!
6 De praktische info die voor een klassieke bezoeker nog het meest van belang is, mag afgescheiden worden van het gewone bericht. Een ander lay-out element en eventueel een link naar een kaart op google maps zou niet alleen een frisser uitzicht geven maar ook tot conversie leiden. Want de doorklik naar de website zou dan pas opvallen. Ook opletten dat de doorklik in het Nederlandstalige gedeelte ook ineens naar de dito versie van de website springt. Elke klik die je kan uitsparen rendeert!
7 Hier zijn we op de grens gekomen tussen twee taalversies. Alleen is er visueel niets te zien. Noch het logo, nog de datum – hoewel we die liever niet zagen – worden herhaald. Voor wie aan het door scrollen is om de andere taalversie te zien, wordt hier geen kapstok voor het oog aangeboden. Een header herhalen geeft de lezer ook het gevoel in het volgende bericht gevallen te zijn. En dat betekent tijdswinst voor die lezer. Maar ook voor jou als afzender. Want een gehaaste internaut, die geeft op zo een momenten al snel op…