Geen enkele e-marketeer zendt een campagne uit omdat ie ‘s morgens wakker is geschoten met de gedachte dat het vandaag wel eens leuk zou zijn om eens iets met e-mail te doen. Neen, hij wil actie van de lezers van zijn berichten.
Maar is zijn oproep tot actie wel de juiste? We geven graag een paar inzichten ter overweging mee:
Woorden
Een oproep tot actie moet kort en bondig zijn. Je moet niet een stortvloed aan woorden gebruiken om je contact in beweging te brengen. Bovendien moet je steeds in het achterhoofd houden dat mensen lezen van links naar rechts. En dat ze onderweg ergens afhaken. ‘Je moet hier klikken om ons uniek aanbod te lezen’, zal geen hoge scores genereren.
Het eerste woord is dus het belangrijkste. Gebruik een krachtig woord: klik, lees, koop… als start. Vul dan eventueel aan met extra instructies. ‘Klik hier voor een kortingsbon’, is een betere versie van de vorige call to action. Een sterk woord om te starten en duidelijke taal over wat er te verwachten is. Meer moet dat niet zijn.
Cijfers
Mensen houden van cijfers en statistieken, want daar kunnen ze zichzelf op afspiegelen. Het maakt hen iets minder zoekend. Zekerheid is wat ze nodig hebben om in te gaan op je oproep tot actie. Dus kijk even rond in je eigen bedrijf of sector of je niets kunt vinden om je oproep tot actie in te leiden. Zorg er wel voor dat het waarheidsgetrouw is. Eén keer liegen en men gelooft je nooit meer.
‘Negentig procent van de klanten die dezelfde wagen kochten, kozen voor dit onderhoudspakket’, is een goed voorbeeld. Als je contact dit pakket nog niet aangeschaft heeft – en dat is zo, want we differentiëren immers allen onze campagnes – dan voelt hij zich in de minderheid. Of het zal zeker zijn nieuwsgierigheid prikkelen. En dan is het aan jou als aanbieder om een goed aanbod te doen.
Beeld
Je kunt ook opteren voor de kracht van het beeld. Eén prent kan soms meer vertellen dan duizend woorden. In een B2C-omgeving zal je contact misschien eerder geneigd zijn om op een grote blinkende promoknop te klikken dan op een klassieke alledaagse link. Je moet zeker voorkomen dat lezers wel geïnteresseerd zijn in je boodschap, maar dat ze de volgende stap niet gezien hadden. Vergeet niet dat de gemiddelde minuut, die men aan zo een e-mail besteedt, snel om is.
Met andere woorden: giet het met de paplepel in! Lezers zijn gejaagd, hebben niet altijd de tijd om je boodschap te doorgronden. Daarom is het goed om ze een handje te helpen door je oproep tot actie zo duidelijk mogelijk te plaatsen. Zorg er ineens voor dat klikken op de button de klant dadelijk op de juiste plek brengt.