Apemag

  • Home
  • Whitepapers
  • Categorieën
    • Afleverbaarheid
    • Cases
    • Content
    • Design
    • E-commerce
    • E-mailmarketing
    • Enquêtes
    • Events
    • Flexmail TV
    • Hoe begin je met e-mailmarketing
    • Inspiratie!
    • List Building
    • Mobile
    • Personalisatie
    • Reporting
    • Social media
    • Strategie
    • Targeting
    • Testing
    • Thema-mailings
    • Tips
    • Trends
    • Wetgeving
  • Contact
Cases, Design, Inspiratie!, Personalisatie, Social media, Strategie, Tips

Automatische service e-mail, 10 keer goed!

E-mail moet niet altijd deel uitmaken van een grote marketing campagne. Binnen de verschillende processen rondom je prospecten en je klanten zijn er heel wat geëigende momenten om een automatisch e-mailbericht te lanceren. Een verkoop in een winkel is het ideale moment om offline om te zetten in online.
adventure_ticket
Zie je service e-mail niet als een droge tekst, maar zet daar alle middelen in om aan branding en klantenbinding te doen. We nemen een concreet voorbeeld van A.S. Adventure onder de loep. En we zien dadelijk 10 goede punten om te onthouden. Voor we het rijtje aflopen, vestigen we graag je aandacht op het feit dat punt 1 tot en met 5 – afhankelijk van de e-mailclient zelfs 6 – in één oogopslag zichtbaar is. Boven de vouw zoals men in de krantenwereld zegt. De kern van de boodschap staat, zoals het hoort, bovenaan.

1 Het echte service element als een shortcut. Het is net als in de Ikea waar je via een tussendeur sneller de afdeling met de keukens kan bereiken, zonder je het hele circuit moet aflopen. Klanten met ervaring die alleen het kasticket nodig hebben, die kunnen hier snel en efficiënt aan hun trekken komen. Het is dan niet eens erg als ze de rest van de boodschap niet gelezen hebben. Het zijn vaste klanten die zo ook terug komen.

2 Belangrijk, we wezen er in een andere blog ook reeds op, het logo is duidelijk zichtbaar aanwezig. En vermits mensen in het Nederlands van links naar rechts lezen, staat het bedrijfslogo links. Aangezien het bericht onmiddellijk na verkoop vertrekt is de herkenning zeer belangrijk. Aha, hier is mijn kassaticket!

3 Met een extra boodschap wordt de klant nog eens bevestigd een goede keuze gemaakt te hebben. Kleren die mogen gezien worden. Je versterkt het geluksgevoel van de klant. Waarom zou hij zich bedenken over zijn aankoop vermits hij een wereldburger kan worden? Het is ook een ideale afsluiter van de header.

4 Persoonlijk maken is altijd een uitstekende binnenkomer. Je kent de klant, want er is een verband tussen klantenkaart, naam en e-mailadres. Neen, dit is geen onpersoonlijke standaard e-mail. Dit is een bericht speciaal voor u, met uw aankopen op. Het versterkt de relatie tussen koper en verkoper.

5 We leggen ook in de eerste regels de bedoeling van dit bericht uit. Er wordt twee keer gerustgesteld. Je moet niet bezorgd zijn als je aankoopbewijs ergens verloren werd gelegd. Hier is een digitale en mocht je dit ook nog kwijtspelen, we hebben het ook nog eens bijgehouden. Zo kan een klant gerust zijn. Zelden dat de bedoeling van een e-mailbericht zo helder wordt uitgelegd aan een contact. We kunnen er van leren.

6 En meteen volgt een eerste call to action. Klanten hun mening vragen is altijd goed voor je imago, maar ook voor je interne evaluatie. Maar op het vlak van e-mailmarketing is deze CTA zo mogelijk nog belangrijker. Het brengt je naar een landingspagina met een bedankje. Die pagina zit wel centraal in de website van A.S. Adventure. De kans dat er naar andere mogelijke aankopen gekeken wordt is vrij hoog. En zo heb je de eerste conversie al te pakken.

7 Een bedankje is altijd leuk. Maar tegelijkertijd wordt, met het uitleggen van de spelregels voor het ruilen van de aankoop, duidelijk het service element in de verf gezet. Het wordt zo niet alleen een e-mailbericht om bij te houden, maar ook eentje om op te zoeken als je het antwoord niet meer actief herinnert.

8 Hier is de tweede CTA. De lezer krijgt een snelweg aangeboden naar de website van de winkel. Zo zit het webadres ook ineens in het archief van de klant. En wie weet wordt er al dadelijk op geklikt om het aanbod te verkennen. En mocht dit niet gebeuren, dan staat de derde CTA al klaar.

9 De sociale media kunnen natuurlijk niet ontbreken. Er werd niet geopteerd voor eigen icoontjes in de kleuren van de huisstijl van A.S. Adventure zoals je al te vaak ziet gebeuren. E-mailmarketing is een kwestie van herkenbaarheid in seconden. Als een contact – wees gerust dit is een minderheid – je e-mail zo ver al gelezen heeft, dan geeft de juiste kleur en symbool een grotere kans op een doorklik naar je sociale media.

10 De wettelijk verplichte mogelijkheid tot uitschrijven besluit het bericht. Alleen wordt er eerst een woordje uitleg gegeven. Deze e-mail naar dit adres is een service bericht. Dat is wat anders dan een promotioneel bericht. De verzender heeft duidelijk geopteerd voor twee databases. De kans dat een contact de serviceberichten wel nog wil ontvangen is groot. En zo houd je altijd nog een voet binnenshuis.

jul 11, 2014Ann Flipkens
Previous storyVijf gewetensvragen bij een e-mailtemplateNext storyBespioneer jij de strategie van je concurrenten?
Home Automatische service e-mail, 10 keer goed!
8 jaar geleden Cases, Design, Inspiratie!, Personalisatie, Social media, Strategie, Tips1,539
Ann Flipkens
Twitter
De beste content rechtstreeks in je inbox

Wordt op de hoogte gehouden van nieuwe blogartikels of schrijf je in voor onze GDPR communicatie!

Recente posts
  • Je marketinginspanningen aanpassen aan COVID-19, nu en morgen 14 mei 2020
  • Communiceren in tijden van crisis 20 maart 2020
  • “It’s a salesting”, wat? 1 maart 2019
  • Kleur je e-mailcampagne in 19 juli 2018
  • De onderwijssector: Creatief werven met e-mailmarketing 8 juni 2018
  Gerelateerd posts  
E-mailmarketing

Hang geen bijlage aan je e-mail, verwijs er naar!

Je wil extra info meegeven in je e-mail boodschap. Een pdf document,met alle eigenschappen van je nieuwste product meegeven, lijkt de ideale piste. Alleen denkt je lezer daar helemaal anders over. jul 30, 2009Thomas Vangelooven

Inspiratie!

Doe eens gek met je nieuwsbrief in 7 stappen

Het franse Michel Et Augustin is een groeiend en hip bedrijf dat zich ergens tussen de zuivel, de koekjes en de gezonde fruitsnacks situeert. Naar producten toe kunnen ze moeilijk één duidelijke smoel opzetten. Op vlak hun e-mailnieuwsbrieven doen ze dat wel, met een grote knipoog naar het leven. jan 16, 2015Ann Flipkens

Wetgeving

De dunne lijn tussen personalisering en privacyschending

Wanneer e-marketeers vragen naar de persoonlijke gegevens van een klant, dan zoeken steeds naar het evenwicht tussen wat toelaatbaar is en wat de grens overschrijdt. De regeltjes schrijven perfect voor wat al dan niet kan, maar hoe denken je prospecten daarover? nov 4, 2011Michelle Dassen

List Building

Dag Hotmail, welkom aan Outlook.com

Als we dachten dat op het vlak van de webbased e-mail de posities op de markt ingenomen waren, dan waren we grondig fout. Met de strategische beslissing om Hotmail om te vormen naar Outlook.com heeft Microsoft de aanval ingezet op Gmail. En het is meer dan alleen maar een naamsverandering! aug 2, 2012Ann Flipkens

E-mailmarketing, List Building, Strategie, Tips

Een pop-up werkt. Hier het bewijs!

Allicht heb je al gemerkt dat je lees- of koopervaring op een website soms – of eerder vaak – onderbroken wordt door een opt-in pop-up. Meestal in een vorm van een Lightbox, net zoals er ook eentje ingezet wordt om een foto te tonen. dec 10, 2015Thomas Vangelooven

Cases, E-mailmarketing

Toerisme Vlaanderen: e-mailmarketing en website werken samen

Toerisme Vlaanderen is een intern verzelfstandigd agentschap van de Vlaamse overheid. Als kennis- en strategie gedreven marketingorganisatie wilt het tegen 2020 het toerisme in en naar Vlaanderen en Brussel op een duurzame manier ontwikkelen tot een economische groeimotor. Vlaanderen actief als vakantiebestemming promoten en meer bezoekers aantrekken zijn twee van de speerpunten. Daarvoor heeft het […]

Afleverbaarheid

Weer een spammer minder

Spam is de grootste vijand van de e-marketeer. Niet alleen dreigt elke e-mailcampagne te verdrinken tussen al die ongewenste e-mail, maar ondertussen beschouwt vrijwel iedere provider grote reeksen van e-mailberichten als te wantrouwen. En daar hebben ze de spambox voor uitgevonden. Microsoft heeft nu één van die grote spammers het zwijgen kunnen opleggen. feb 26, […]

E-mailmarketing, List Building

Een digitale relatie moet je voeden!

Het is een gekende en veel geroepen vaststelling. Een prospect bewegen om een nieuwe klant te worden kost vele keren meer dan een bestaande tot je eigen klantenkring te behouden.  Een goed uitgebouwd e-mail marketing programma is de ideale weg om je relaties op te volgen. aug 14, 2009Thomas Vangelooven

Meest bekeken
5,782

Vijf tips voor echte originele verjaardagswensen

4,977

Tien kritische noten – met verbetering – bij een e-mail ter reactivering

4,257

Een animated gif als een conversie aanjager

3,171

In België voortaan je e-mailadres anderhalf jaar lang actief na vertrek provider

3,109

5 slimme e-mailmarketing voornemens voor 2014!

2,685

De checklist voor een goed inschrijfformulier

2,506

10 elementen voor een goede welkomstboodschap

2,354

Aan de slag met GDPR binnen e-mailmarketing

2018 © Flexmail