Apemag

  • Home
  • Whitepapers
  • Categorieën
    • Afleverbaarheid
    • Cases
    • Content
    • Design
    • E-commerce
    • E-mailmarketing
    • Enquêtes
    • Events
    • Flexmail TV
    • Hoe begin je met e-mailmarketing
    • Inspiratie!
    • List Building
    • Mobile
    • Personalisatie
    • Reporting
    • Social media
    • Strategie
    • Targeting
    • Testing
    • Thema-mailings
    • Tips
    • Trends
    • Wetgeving
  • Contact
Cases, Design, Inspiratie!, Personalisatie, Social media, Strategie, Tips

Automatische service e-mail, 10 keer goed!

E-mail moet niet altijd deel uitmaken van een grote marketing campagne. Binnen de verschillende processen rondom je prospecten en je klanten zijn er heel wat geëigende momenten om een automatisch e-mailbericht te lanceren. Een verkoop in een winkel is het ideale moment om offline om te zetten in online.
adventure_ticket
Zie je service e-mail niet als een droge tekst, maar zet daar alle middelen in om aan branding en klantenbinding te doen. We nemen een concreet voorbeeld van A.S. Adventure onder de loep. En we zien dadelijk 10 goede punten om te onthouden. Voor we het rijtje aflopen, vestigen we graag je aandacht op het feit dat punt 1 tot en met 5 – afhankelijk van de e-mailclient zelfs 6 – in één oogopslag zichtbaar is. Boven de vouw zoals men in de krantenwereld zegt. De kern van de boodschap staat, zoals het hoort, bovenaan.

1 Het echte service element als een shortcut. Het is net als in de Ikea waar je via een tussendeur sneller de afdeling met de keukens kan bereiken, zonder je het hele circuit moet aflopen. Klanten met ervaring die alleen het kasticket nodig hebben, die kunnen hier snel en efficiënt aan hun trekken komen. Het is dan niet eens erg als ze de rest van de boodschap niet gelezen hebben. Het zijn vaste klanten die zo ook terug komen.

2 Belangrijk, we wezen er in een andere blog ook reeds op, het logo is duidelijk zichtbaar aanwezig. En vermits mensen in het Nederlands van links naar rechts lezen, staat het bedrijfslogo links. Aangezien het bericht onmiddellijk na verkoop vertrekt is de herkenning zeer belangrijk. Aha, hier is mijn kassaticket!

3 Met een extra boodschap wordt de klant nog eens bevestigd een goede keuze gemaakt te hebben. Kleren die mogen gezien worden. Je versterkt het geluksgevoel van de klant. Waarom zou hij zich bedenken over zijn aankoop vermits hij een wereldburger kan worden? Het is ook een ideale afsluiter van de header.

4 Persoonlijk maken is altijd een uitstekende binnenkomer. Je kent de klant, want er is een verband tussen klantenkaart, naam en e-mailadres. Neen, dit is geen onpersoonlijke standaard e-mail. Dit is een bericht speciaal voor u, met uw aankopen op. Het versterkt de relatie tussen koper en verkoper.

5 We leggen ook in de eerste regels de bedoeling van dit bericht uit. Er wordt twee keer gerustgesteld. Je moet niet bezorgd zijn als je aankoopbewijs ergens verloren werd gelegd. Hier is een digitale en mocht je dit ook nog kwijtspelen, we hebben het ook nog eens bijgehouden. Zo kan een klant gerust zijn. Zelden dat de bedoeling van een e-mailbericht zo helder wordt uitgelegd aan een contact. We kunnen er van leren.

6 En meteen volgt een eerste call to action. Klanten hun mening vragen is altijd goed voor je imago, maar ook voor je interne evaluatie. Maar op het vlak van e-mailmarketing is deze CTA zo mogelijk nog belangrijker. Het brengt je naar een landingspagina met een bedankje. Die pagina zit wel centraal in de website van A.S. Adventure. De kans dat er naar andere mogelijke aankopen gekeken wordt is vrij hoog. En zo heb je de eerste conversie al te pakken.

7 Een bedankje is altijd leuk. Maar tegelijkertijd wordt, met het uitleggen van de spelregels voor het ruilen van de aankoop, duidelijk het service element in de verf gezet. Het wordt zo niet alleen een e-mailbericht om bij te houden, maar ook eentje om op te zoeken als je het antwoord niet meer actief herinnert.

8 Hier is de tweede CTA. De lezer krijgt een snelweg aangeboden naar de website van de winkel. Zo zit het webadres ook ineens in het archief van de klant. En wie weet wordt er al dadelijk op geklikt om het aanbod te verkennen. En mocht dit niet gebeuren, dan staat de derde CTA al klaar.

9 De sociale media kunnen natuurlijk niet ontbreken. Er werd niet geopteerd voor eigen icoontjes in de kleuren van de huisstijl van A.S. Adventure zoals je al te vaak ziet gebeuren. E-mailmarketing is een kwestie van herkenbaarheid in seconden. Als een contact – wees gerust dit is een minderheid – je e-mail zo ver al gelezen heeft, dan geeft de juiste kleur en symbool een grotere kans op een doorklik naar je sociale media.

10 De wettelijk verplichte mogelijkheid tot uitschrijven besluit het bericht. Alleen wordt er eerst een woordje uitleg gegeven. Deze e-mail naar dit adres is een service bericht. Dat is wat anders dan een promotioneel bericht. De verzender heeft duidelijk geopteerd voor twee databases. De kans dat een contact de serviceberichten wel nog wil ontvangen is groot. En zo houd je altijd nog een voet binnenshuis.

jul 11, 2014Ann Flipkens
Previous storyVijf gewetensvragen bij een e-mailtemplateNext storyBespioneer jij de strategie van je concurrenten?
Home Automatische service e-mail, 10 keer goed!
8 jaar geleden Cases, Design, Inspiratie!, Personalisatie, Social media, Strategie, Tips1,545
Ann Flipkens
Twitter
De beste content rechtstreeks in je inbox

Wordt op de hoogte gehouden van nieuwe blogartikels of schrijf je in voor onze GDPR communicatie!

Recente posts
  • Je marketinginspanningen aanpassen aan COVID-19, nu en morgen 14 mei 2020
  • Communiceren in tijden van crisis 20 maart 2020
  • “It’s a salesting”, wat? 1 maart 2019
  • Kleur je e-mailcampagne in 19 juli 2018
  • De onderwijssector: Creatief werven met e-mailmarketing 8 juni 2018
  Gerelateerd posts  

Alle karakters in je e-mailadres, begin van ellende?

Op 30 oktober besliste in Seoul de algemene vergadering van internet regulator ICANN dat domeinnamen op internet niet meer exclusief met Latijnse karakters moeten worden geschreven. De eerste alfabetten kunnen vanaf midden november al ingediend worden. nov 2, 2009Ann Flipkens

E-mailmarketing

Nederlands rapport wil belasting op internettoegang

In Nederland is enorme beroering ontstaan bij de presentatie van het eindrapport van de tijdelijke commissie ‘Innovatie en Toekomst Pers’. In dit rapport wordt er uitgekeken naar wat de toekomst van de pers bij onze Noorderburen zou kunnen zijn. Eén van de voorstellen behelst het belasten van de huiselijke internet aansluitingen met enkele euro’s. jun […]

Wat denkt de jeugd over de toekomst van e-mail?

De waarheid komt uit een kindermond. Dat heb je zeker al eens meer gehoord. In dit Youtube filmpje peilt een marketeer bij kinderen naar hun primair communicatie kanaal. ‘E-mail!’ klinkt het steeds weer. Zelfs als snoep en games, recht uit de pakjes vanonder de kerstboom, worden ingezet als omkoopmiddel. E-mail, want dat kunnen  jonge kinderen […]

Content, Design, E-mailmarketing, Reporting, Testing

Verhoog conversie met de helft van de tekst

Als e-marketeer mag je het nut van een e-mail niet uit het oog verliezen. Korte boodschappen die uitnodigen tot actie, scoren beter dan lange teksten.  mei 6, 2011Michelle Dassen

Cases, Content, Design, E-mailmarketing, Strategie, Tips

De ideale e-mailcampagne in praktijk: de dont’s

In deze blogpost borduren we verder op de e-mailcampagne van de universiteit van Arizona naar haar ledenbestand. Eerder bespraken we al de positieve elementen, vandaag stellen we enkele verbeteringen voor. mrt 9, 2011Ann Flipkens

Vergelijk eens met je open ratio

We vertelden het reeds eerder. Een open- en doorklik-ratio vertelt lang niet alles. De succesratio van een e-mailcampagne is een som van vele factoren. Maar toch zijn de open-ratio’s van tijd tot tijd toch eens de moeite waard om te bekijken. Om eens af te toetsen waar je eigen campagnes scoren, maar ook binnen je […]

Design, E-mailmarketing, Inspiratie!, Tips

Neem eens een artiest onder de arm

E-mailmarketing is meer dan alleen maar een goede onderwerpregel en uitgebalanceerde tekst. Het oog moet ook door beeld geprikkeld worden. Want een goed beeld vertelt niet alleen het stuk van het verhaal, maar bij veel van je contacten blijft het ook beter hangen. mei 7, 2015Ann Flipkens

Targeting

Wie wil je bereiken met je e-mail?

Pik je zo maar een lijst? Pak je keer op keer dezelfde lijst, omdat je maar één lijst hebt? Of denk je even na voor je het verzenden begint? sep 15, 2009Ann Flipkens

Meest bekeken
5,782

Vijf tips voor echte originele verjaardagswensen

4,978

Tien kritische noten – met verbetering – bij een e-mail ter reactivering

4,258

Een animated gif als een conversie aanjager

3,513

In België voortaan je e-mailadres anderhalf jaar lang actief na vertrek provider

3,110

5 slimme e-mailmarketing voornemens voor 2014!

2,833

Verstuur je kerstwensen met e-cards

2,685

De checklist voor een goed inschrijfformulier

2,506

10 elementen voor een goede welkomstboodschap

2018 © Flexmail