De sociale media op internet hypen nog steeds. In de voorbije verkiezingsronde was Facebook niet weg te denken uit de campagne. Mensen krijgen steeds meer informatie via webapplicaties, sociale media, widgets op de desktop toegespeeld. E-mail zou in deze context alleen nog een functie als overleg- en communicatieplatform behouden.
Bedrijven maken steeds meer gebruik van toepassingen zoals Linkedin, Facebook en het Belgische Netlog. Het aantal merk- gerichte pagina’s op netwerkend internet groeit zienderogen. En de commerciële marketing tracht zoveel mogelijk in interessegroepen van potentiële klanten in te breken. Luiden de doodsklokken voor e-mail marketing?
Neen, e-mail marketing heeft zeer zeker zin. Een recente studie ‘The Harris Poll’ wees in april 2009 uit dat minder dan de helft van de bevolking in Amerika een pagina aanhoudt op een sociale webapplicatie. Bovendien toonde de studie aan dat slechts 16 procent deze pagina ook op dagelijkse basis aanvult. Het gros onder hen blijken dan nog zelf van die e-marketing jongens en meisjes te zijn. Extrapolatie naar onze contreien geeft een gelijkaardig beeld.
Als de internaut evenwel wat ouder wordt, laten heel wat onder hen hun profiel op Facebook of Linkedin voor wat ie is en schakelen ze massaal weer over naar e-mail om zich te informeren. Deze conclusie uit het rapport toont aan dat er mogelijk een klassieke win-win situatie te creëren is.
E-mail marketing kan een versterkend effect bereiken door bijvoorbeeld extra info te publiceren op Facebook. Lezers kunnen dit dan weer op hun prikbord linken. En zo heb je weer een zaadje geplant van wat mogelijk een grote virale marketing boom zou kunnen worden. Maar het kan ook andersom. Je zou via Twitter ‘last-minit’ aanbiedingen kunnen publiceren samen met een link naar je ‘opt-in’ nieuwsbrief. Zo wordt één plus één … drie!