Een e-mailcampagne stuur je uit in de zoete hoop dat die voor 100 procent gelezen wordt. Alleen dan is natuurlijk de kans op conversie het hoogst. Misschien is dit een onrealistische verwachting. Daarom is het goed om je lijsten te toetsen aan een benchmark binnen je sector. Merk je dan dat een bepaalde e-maillijst achter blijft, dan moet je ingrijpen.
E-mailmarketing is helaas geen exacte wetenschap. Soms moet je wat experimenteren of wat mogelijkheden uittesten om de juiste toon te vinden, zodat de respons zich wel naar de markt confirmeert. We zetten graag wat tips op een rijtje…
Kijk naar mogelijke regionale verschillen.
Normaal gezien moet je e-mailbericht ieder mogelijk contact kunnen charmeren. Maar het is goed mogelijk dat jouw universele boodschap op lokaal niveau niet gesmaakt wordt. Een contactpersoon in Limburg heeft nu eenmaal een andere context dan een West-Vlaming. Splits, als je over de info beschikt, je statistieken eens uit per regio. En geef de achterblijvers een aparte aangepaste boodschap.
Kijk naar het geslacht.
Mannen en vrouwen zijn in onze maatschappij gelijk. Daar twijfelt niemand meer aan. Maar ze hebben wel andere emotionele trekjes. Ook daar zal niemand over discussiëren. Splits je statistieken eens uit naar mannen en vrouwen. Vind je daar significante verschillen in leesdichtheid, dan weet je natuurlijk dat je de verhalenverteller binnen je organisatie moet briefen.
Kijk naar het tijdstip.
Je zal een e-marketinglijst meestal niet op het hetzelfde tijdstip benaderd hebben. Splits even je statistieken uit naar verschillende tijdsmomenten. Als je merkt dat je e-mailbericht ’s morgens beter gelezen wordt, dan ’s middags, dan heb je hier weer een tip van de sluier gelicht. Onderschat natuurlijk ook niet het verschil tussen een weekdag en een weekend. Een e-mail op zondag is soms zeer efficiënt.
Kijk naar je onderwerpregel.
Een goede onderwerpregel is niet te lang en vertelt in een paar woorden de essentie van de boodschap. Daarover hebben we reeds meermaals wat tips op een rijtje gezet. Maar dan nog blijkt de ene onderwerpregel beter aan te spreken dan de andere. Check daarom even apart alle campagnes die je naar een bepaalde lijst hebt gestuurd. Experimenteer met de best scorende titel. Bevestigt die opnieuw het succes, dan ben je weer een stap vooruit.
Kijk naar de grafische elementen.
Kan je een onderscheid maken tussen e-mailberichten met veel grafische elementen en eerder tekstgebaseerde content? Wordt het ene type beter gelezen dan het andere? Maak dan even een keuze voor een wat langere periode om te zien of deze trend bevestigd wordt.