E-mailmarketing is niet alleen een vorm van inspiratie, maar ook een vorm van transpiratie. Er zijn zoveel details die je in het oog moet houden. En voor je het weet, ben je weer een onsterfelijke blooper rijker.
Zeker als het jaar haar einde nadert wordt in e-mailmarketing een tandje bijgestoken. Vanuit het oogpunt van de e-commerce, maar ook het gewone F2F winkelgebeuren is de pakjestijd een moment dat elke inspanning rendeert. Daarnaast zijn er ook de traditionele wensen die steeds vaker per e-mail, dan per klassieke post naar de klanten vertrekken. Grote drukte leidt tot verrassende effecten.
Blooper 1
Om te beginnen is de deadline soms zo dwingend dat een e-mailbericht met de ogen dicht verzonden wordt. Hij moet nù buiten. Dat het bericht nog geen doordachte onderwerpregel meekreeg, wordt dan plots over het hoofd gezien. We kregen verschillende van dergelijke pareltjes in de inbox. Geniet even mee. Zou ‘december 2012 (MAIL-57A77-241261)’ of ‘AJ.117 Project & Meer!’ je kunnen bekoren? Ons advies is eenvoudig. Hoe groot de tijdsdruk ook is, check toch keer op keer enkele vaste elementen. Klopt de onderwerpregel, is het de juiste body en is de doelgroep correct geselecteerd. Het zijn drie korte controles, maar ze kunnen veel ellende besparen.
Blooper 2
Daarnaast is het eindejaar ook een periode dat je plots vanuit alle hoeken e-mail krijgt. Ook van bedrijven waarvan je zeker bent, dat je nooit je e-mailadres achterliet. Omdat je ze eenvoudigweg niet kent. Dus grijpen we af en toe naar de noodrem en gaan we uitschrijven. Een e-mail van een reclamebureau heeft netjes de juiste link onderaan het bericht. Klikken stuurt ons naar een landingspagina. Dat geeft een correcte indruk. Alleen kunnen we een brede glimlach niet onderdrukken wanneer we met een splash pagina geconfronteerd worden. Die nodigt ons uit om ons in te schrijven op de nieuwsbrief. Per e-mail vanzelfsprekend.
Blooper 3
Een ander bedrijf dat ook actief is in de digitale wereld, kent iets van nettiquette. Daar werd duidelijk aangegeven dat het misschien wel mogelijk was dat je de e-mail ongevraagd toegestuurd kreeg. Uitschrijven was altijd mogelijk. We klikken op de link en krijgen een landingspagina voor de kiezen met een keuzelijst. Waarom willen we ons uitschrijven? De keuzemogelijkheden zijn zeer volledig. Tot de laatste toe: ‘Omdat ik me nooit heb ingeschreven op deze lijst’. Je moet maar aan alles denken. Ons advies is eenvoudig. Check periodiek zelf even de uitschrijf procedure. Een uitnodiging om in te schrijven, voor je iemand uitschrijft, komt een beetje dom over. Maar wees vooral correct, stuur niemand ongevraagd een e-mailbericht, tenzij het een regulier opt-in verzoek is!