Wanneer e-marketeers vragen naar de persoonlijke gegevens van een klant, dan zoeken steeds naar het evenwicht tussen wat toelaatbaar is en wat de grens overschrijdt. De regeltjes schrijven perfect voor wat al dan niet kan, maar hoe denken je prospecten daarover?
Privacy is een hoog oplaaiend debat in de huidige maatschappij. Met de alom tegenwoordigheid van sociale media en de evolutie in de mobiele communicatiemogelijkheden, zal die kwestie prangend blijven. Hoewel vele consumenten iets te onbedachtzaam omgaan met het delen van hun gegevens, treedt er langzaam maar zeker een tegenbeweging op die veel conservatiever omgaat met haar gegevens.
Gewillig
Studies wijzen wel uit dat de meeste consumenten, in het bijzonder generatie M, bereid zijn om bepaalde informatie te delen. Het spreekwoordelijk addertje onder het gras is wel dat daar wat tegenover moet staan.
Locatie
Volgens een onderzoek van JiWire, het advertentiebureau voor mobiele apparaten, deelt 53 procent van de Wi-Fi-gebruikers locatiedata in ruil voor meer content die relevant en waardevol is.
Het gaat dan om aanbiedingen en promoties van winkels die zich binnen een straal van 1,5 km van de klant bevinden, maar ook om wegbeschrijvingen, klantenreviews, productinformatie en andere interesses. Daarmee toont JiWire aan dat die klantengegevens enorm waardevol kunnen zijn. Maar om welke gegevens gaat het precies?
E-mailadres
De gemiddelde consument heeft er geen problemen mee om zijn e-mailadres te delen met de e-marketeer. Dat betekent niet dat je daarom home-free bent. Ga je de abonnee spammen, dan val je al snel uit zijn genade en is een tweede toenadering nagenoeg uitgesloten. Zorg er daarom voor dat je enkel naar het e-mailadres vraagt als je dit kanaal ook werkelijk gaat gebruiken om hem waardevolle informatie te versturen.
Kredietkaart
Webshoppen wordt stilaan een ingeburgerde bezigheid. Consumenten hebben geen argwaan meer als ze het nummer van hun kredietkaart vrijgegeven om iets via het internet aan te kopen. Toch zijn de consumenten niet doof voor fenomenen zoals cybercriminaliteit. Vraag daarom enkel naar die gegevens als de klant een aankoop doet, anders kan je je geloofwaardigheid verliezen.
Identificatienummers
Bepaalde nummers, zoals het rijksregisternummer, liggen heel gevoelig bij de consument. Als het niet nodig is voor je onderneming, vraag je er best niet naar.
Het is belangrijk om serieus na te denken over welke gegevens je nodig hebt voor je e-marketing. Gegevens, die noodzakelijk zijn om de klant relevante en waardevolle informatie door te sturen, vraag je op. Het overbodige gooi je best over boord.
Bron: www.benchmarkemail.com