Mobiele toestellen veroveren langzaam maar zeker terrein bij de lezers van e-mailberichten. Afhankelijk van de e-marketinglijst die je analyseert, lezen net geen twintig procent tot ruim voorbij die twintig hun e-mail op een smartphone. Dat betekent dat je met wat extra elementen rekening moet houden.
Algemeen kan je met enkele kleine ingrepen de leeservaring op mobiele schermen acceptabel maken. Ten eerste moet je met de lettergrootte spelen. Je kan voor gewone tekst zelfs tot 13 pixels gaan. Op een traditioneel scherm is dat ongelooflijk groot, maar op een klein telefoonscherm is dit nog net goed leesbaar met het blote oog. Verder moet je spaarzaam omgaan met afbeeldingen. Bandbreedte blijft immers nog even een factor om rekening mee te houden. Zet je links wel met een highlight in de verf, zodat de wat dikkere vinger er mee overweg kan. En reken je scherm gelijk aan één kolom. Laat je lay-out hetzelfde principe volgen.
Unieke lay-out
Maar je moet nog een stap verder gaan. Want als je deze ingrepen toepast, dan zijn ze ook zichtbaar voor hen die op een klassiek scherm je bericht lezen. Er is een ruim verschil tussen een ‘scaled design’ waarbij je desktop lay-out geschaald wordt naar het kleinere mobiele scherm, versus een responsive design. Je kiest in je e-mailmarketing strategie het beste voor een responsive design. In dat geval ga je via CSS3 testen wat het scherm van de lezer is. En afhankelijk van het antwoord ga je een ander ontwerp voorschotelen.
De grens zoeken
Als je gaat testen moet je een cesuur instellen waarop je de ene lay-out voor de andere inruilt. Met de technologie van vandaag leg je de grens het best op 480px. Maar let op. In de snel veranderende markt van de smartphones moet je deze maatvoering keer op keer toetsen aan de technische aspecten van de nieuwe modellen die op de markt komen. In die typische mobiele lay-out ga je natuurlijk rekening houden met lettergrootte en het gebruik van afbeeldingen. Je moet misschien zelfs overwegen om die zelfs volledig achterwege te laten. Want inhoud blijft nog steeds primeren op vorm. Des te minder toeters en bellen je in de mobiele versie meegeeft, des te beter komt je boodschap tot uiting. En daar gaat het nu net om.