E-mailmarketing kan verschillende vormen aannemen. Je kan niet dezelfde standaard insteek gebruiken voor verschillende boodschappen in combinatie met verschillende groepen potentiële lezers. We zetten graag even wat mogelijkheden op een rijtje.
Een geëigend inhoudelijk formaat gebruiken voor een specifieke boodschap is al een eerste stap in een goede gedifferentieerde e-marketing. In de offline wereld ga je immers geen krant drukken om een uitnodiging voor een receptie te versturen. En je gaat een nieuwsbrief niet op een A6 kartonnetje samendrukken. De krant wordt alle dagen verwacht bij de lezer, de uitnodiging dan weer niet.
Nieuwsbrief
Een nieuwsbrief kan zowel een informerende als een promotioneel karakter hebben. Het wordt niet alleen het best gebruikt om je expertise te etaleren, maar ook om je bestaan onder de aandacht te houden van de klant of prospect. Daarnaast kan je vanuit commercieel oogpunt je digitale nieuwsbrief inzetten om de relatie met de klanten te onderhouden, de verkoop wat aan te jagen en zelfs om het verkeer naar je webstek wat op te krikken. Een specifieke HTML lay-out zal deze nieuwsbrief herkenbaar maken in de ogen van de geabonneerde lezer.
Actie
Het is belangrijk om in je nieuwsbrief de nodige mogelijkheden tot actie in te bouwen. ‘Lees het volledige verhaal’ is de meest gebruikte mogelijkheid. Maar heb je bijvoorbeeld ook al eens gedacht aan een ‘Stuur door naar een collega of een vriend’ actie? Nu je je best hebt gedaan om je kennis zo goed mogelijk te etaleren mag het best wat ruimer verspreid worden.
Promo
Waar een nieuwsbrief inhoudelijk wat zwaarder ligt en dus best met een lage frequentie kan verzonden worden, is een promotionele boodschap een korter en dus regelmatiger uit te sturen bericht. Deze e-mails die men (twee)wekelijks zou kunnen versturen, focussen meer op je producten, tijdelijke promoties en commerciële acties. Verkoop aanjagen en zowel on- als offline verkeer genereren zijn de belangrijkste doelstellingen. Mogelijke suggesties voor actie kunnen in de sfeer van ‘klik hier om te kopen’ liggen tot een aanjager voor een winkelbezoek: ‘knip uit en breng mee naar de winkel’.
Evenement
Een evenement vergt natuurlijk een zeer specifieke e-mail communicatie. Er is niet alleen de eerste e-mail waarmee je de klanten en prospecten op uitnodigt. Er zijn nog een reeks andere e-mails die in deze categorie moeten voorzien worden. Een e-mail om te herinneren, eentje om de inschrijving te bevestigen, eentje voor het verzenden van de routebeschrijving, eentje voor de laatste stoelen aan de man of vrouw te brengen… Je ziet dat een digitale evenementen organisatie al dadelijk heel wat traffic op gang brengt. En de actie van de gebruiker, wel die is inherent verbonden aan de inhoud van deze e-mails.
Herkenbaar
Het is belangrijk om de lay-out van deze communicatie wel herkenbaar, maar tegelijk sober te houden. Herkenbaar is dat het logo of de huisstijl van het evenement moet terugkeren. Maar anderzijds maar de opmaak niet te zwaar mag zijn om te voorkomen dat uw berichten in allerlei filters te blijven plakken. En hoe digitaal de wereld ook geworden is, denk er aan dat de meeste bezoekers van een evenement graag alles uitgeprint op zak hebben. Als bewijs wanneer er iemand op hun stoel zit.
Aankondiging
En dan moeten we nog even een laatste snelle communicatievorm opvoeren. Net zoals de media bij een belangrijke gebeurtenis, een nieuwsflash doorsturen zal ook jij wel af en toe een uitzonderlijk nieuwsje hebben. Een nieuw product dat gelanceerd wordt, een herinnering aan een afspraak, een update van je dienst, … je kan het zo gek niet bedenken. Maar je mag het ook niet te gek maken. De periodiciteit van deze boodschappen is eerder uitzonderlijk en natuurlijk variabel. Hou het ook zo. Anders verliest deze snelle boodschap al haar kracht. Dat je het ook eenvoudig houdt op het vlak van lay-out is eigenlijk een opendeur intrappen. Want uitzonderlijk nieuws, dat snel de markt in moet, daar moet je niet uren aan lay-outen. Gewoon een template achter de hand houden!