In de blog ‘Heb jij wel het juiste e-mailadres?’ refereerden we toen naar een onderzoek van het Engelse Contactlab. Zij leerden dat als je alle e-mailadressen in de Europese gemeenschap uitsmeerde over de volledige bevolking, dat iedere Europeaan op dat moment gemiddeld 2,3 e-mailadressen heeft. Recent onderzoek van BlueHornet in Amerika bevestigt nogmaals dit cijfer.
Zij leerden uit hun bevraging begin dit jaar dat 72 procent van de consumenten over twee of meer e-mailaccounts beschikken. Een vijfde van de bevraagde populatie heeft er drie en zijn zijn er kleine groepen die over vier of meer e-mailidentiteiten beschikken. Misschien moet je voor jezelf ook meer eens de optelsom maken?
In ieder geval is het duidelijk dat als je een e-mailadres binnenkrijgt op je inschrijfformulier, je er nooit zeker van mag zijn dat je van de consument zijn primair e-mailadres doorkreeg. Heel wat internauten hebben een apart e-mailadres dat ze bij een van de vele gratis e-mailproviders aangemaakt hebben om juist te gebruiken bij dergelijke inschrijfformulieren. Zo splitsen ze de commerciële verhalen af van de reguliere e-mail.
Je moet dus als e-marketeer niet alleen achter een e-mailadres jagen, het is belangrijk dat je het juiste e-mailadres te pakken hebt. Dat is belangrijk voor de leesdichtheid van je boodschap. Maar het is ook belangrijk voor je reputatie als afzender van e-mailberichten. De grote gratis e-mailplatformen houden immers heel wat ratio’s in het oog.
En als jouw bericht in mindere mate gelezen wordt, dan krijg je bij hen strafpunten. Je komt niet meer rechtstreeks in de inbox terecht of je wordt lager gesorteerd. Geen leuk vooruitzicht. Contacten die je een ‘tweede keus’ e-mail adres opgaven, zijn geen snelle lezers. Meestal loggen ze maar om de zoveel tijd in om te lezen, of erger nog om de inbox te lezen.
Daarom is het super belangrijk om de leesratio’s goed in het oog te houden en inschrijvers, die nooit meer lezen, naar een andere, minder frequent gebruikte e-marketinglijst te verhuizen. Zo heb je een beter beeld op je e-marketing inspanningen en hou je een goed imago bij de ISP’s.