De Nederlandse kledingzaak Perfectly Basics is ook zeer sterk online bezig. Daar hoort ook een sterke e-mailmarketing strategie bij. En daar in het noorden wordt goed nagedacht over wat ze richting hun marketinglijst sturen.
Net zoals een echte fysieke kledingzaak van tijd tot tijd met wat korting zwaait, zwaaien zij ook met korting, maar dan per e-mail. Om een maximaal effect te hebben, zijn er bij dergelijke e-mailcampagnes enkele spelregels die je standaard moet volgen. Hier in dit voorbeeld vinden we ze allemaal op een juiste manier in een pakkende boodschap verenigd. Laten we een kijkje nemen!
1 Onderzoek heeft aangegeven dat een tijdslimiet altijd een hogere conversie geeft. Want de innerlijke mens heeft het gevoel dat uitstelgedrag tot het missen van de kans zou leiden. Daarom begint men hier terecht met een tijdslimiet. 48 uur, niet langer, kan je van deze korting genieten. De doorklikratio zal er wel bij varen.
2 Het is overigens niet zo maar een korting. Geen solden waarbij we de oude winkeldochters in de etalage zetten tegen een zacht prijsje. Neen, het is een ‚designer discount’, dus je moet niet verlegen zijn om er op in te gaan. Want het is een korting die echt voor jou als fashionista bedoeld is.
3 Duidelijkheid over de tijdsdruk, dat is zeker niet verkeerd. Die 48 uur kan je bij ontvangst van het e-mailbericht nog wel in gedachten bevatten. Maar als je de e-mail een half uur of zelfs een halve dag later leest, dan moet die tijdspanne gekaderd worden. Help, ik heb al veel tijd verloren. Reageren voor maandag, ik moet snel zijn! Overigens is herhaling een belangrijk didactisch principe. Als het in de klas gebeurt, waarom niet in e-mailmarketing?
4 Als je met korting afkomt in een e-mail bericht, dan moet het ook de moeite zijn. Met de nodige tijdsdruk slechts 5 procent aanbieden, daar gaat men echt niet voor rennen. Als er een kwart van de rekening afgaat, dan is de neiging om alles te laten vallen en snel door te klikken een stuk groter. Daarom dat allicht de tijdsdruk zo groot is, het is alleen voor de happy few. Anderzijds is deze korting groot genoeg om, zelfs als het tijdsvenster verstreken is, uit nieuwsgierigheid door te klikken. Is het trouwens al opgevallen dat om die 25 procent weer te geven, grafisch de grootte van een chocoladeletter ingezet wordt?
5 Als er kleine letters zijn – en dat is vaak met kortingen – zorg er dan voor dat ze niet alleen eenvoudig te bevatten zijn, maar dat je ze ook niet te ver moet gaan zoeken. Hier werd gekozen voor een lokatie vlak bij de aanbieding, niet onderaan in het e-mailbericht. Het sterretje en de uitleg staan broederlijk naast elkaar. Anders gaat men eerst doorklikken om achteraf vast te stellen dat men ergens die kleine letters heeft gemist. Een contact dat doorklikt mag je nooit frustreren.
6 Dan kunnen de ingeschreven contacten op de nieuwsbrief nog perfect weten wat je verkoopt, toch toon je bij die aanbieding best een voorbeeld van het aangeboden product. Herkenning is een van de belangrijkste elementen die contacten tot actie aanzet. In deze optiek is overigens het logo van de zaak uitzonderlijk naar de onderzijde van het bericht verhuisd. De korting met bijhorend model moet immers in het brandpunt staan. Het model ziet er ook gelukkig uit en kijkt richting de korting. Ook dat is geen toeval!
7 Een duidelijke Call To Action, wie dit niet gezien heeft, die zal op geen enkele CTA reageren. Naast de korting komt er nog een extra aanbieding bij in grote letters. Als extra argument om door te klikken is de verzending gratis. De deadline wordt nog eens extra in de verf gezet en uiteindelijk is er „koop nu” tag met bijhorende pijl die een beweging suggereert. Overigens werd er voor een opvallende kleur gekozen. De CTA springt recht in het oog. Je ziet ook dat opvallend niet gelijk staat aan schreeuwerig. Een fluoriserend kleurtje zou hier helemaal uit de toon vallen.
Met deze zeven punten creëer je een krachtig statement bij de lezer van het bericht. Doordat alles ook nog eens netjes gegroepeerd staat is het in één enkele oogopslag te vatten. En er staat nauwelijks iets in de header. Zo zal de aanbieding in de meeste preview panes van de e-mailclients bijna volledig te zien zijn. Voor wie niet gecharmeerd is voor de aanbieding voorziet de e-marketeer overigens ook nog een secundaire boodschap. Eentje om het modegevoel aan te scherpen. Met een evenzeer duidelijke knop met een CTA!