Bedrijven, die op onrechtmatige wijze klantengegevens verwerven, geven een slechte naam aan de eerlijke e-mailmarketeer. Zulke wanpraktijken categoriseren meteen alle commerciële e-mails onder de noemer: spam.
De verhalen zijn gekend. Een bedrijf deelt een gratis product uit in ruil voor ‘enkele’ privé-gegevens. Met een korte schijnbaar onschuldige vraag verwerft het bedrijf ook de toestemming om eens in je adressenlijst te neuzen en een uitnodiging te sturen naar je MSN- of Facebookvrienden.
Zo verging het begin deze maand een Nederlands bedrijf dat op het internet gratis fietslichten uitdeelde aan Nederlanders en Belgen. Dat de actie succesvol was, daar liet de teller geen twijfel over bestaan. Per uur gingen er zowat drieduizend stuks de deur uit. Intussen sloeg het bedrijf munt uit het verwerven van de privé-gegevens.
Risico
Het risico bestaat erin dat die informatie voor onrechtmatige doeleinden gebruikt wordt. Consumentenfora in Nederland waarschuwden al voor welbekende ‘spam-aanvallen’. Iedereen die zijn e-mailadres had ingegeven, loopt het risico om de komende weken met ongewenste reclame bestookt te worden.
Onwelkom
Zulke lokpraktijken zijn niet alleen schadelijk voor consumenten, ze zijn ook nog eens onwelkom voor de e-mailmarketeer, die zijn welverdiende contacten wil onderhouden. Professionals weten immers dat alleen een bewuste opt-in van de consument van enige waarde is. Als de consument uit vrije wil abonneert, dan is hij ook daadwerkelijk geïnteresseerd in wat je te vertellen hebt.
Sensibiliseren
Toch is de actie van het Nederlandse bedrijf niet in strijd met de regels. Van zodra de gebruikers toestemming geven om zijn gegevens te gebruiken, is het bedrijf vrij om die door te verkopen aan andere bedrijven. Een sensibiliseringscampagne is hier misschien wel op zijn plaats. Consumenten weten immers niet altijd waar ze precies toestemming voor geven.