Een jaarovergang blijft vaak een gedroomd moment om even richting de toekomst te kijken. E-mailmarketing zal morgen zeker anders zijn dan vandaag. In deze tweede aflevering kijken even naar het medium ‘e-mail’.
De boeiende discussie op Twitter via #emailin5years verleidde verschillende e-mailexperten om een paar gedurfde uitspraken te doen over het medium zelf.
Hoe zal het gebruik van e-mail evolueren?
De dunne lijn tussen de verschillende media zal verdwijnen. Nu lezen we e-mail in een e-mailclient. We krijgen berichten in de diverse sociale media en ook de sms berichten op onze smartphone krijgen steeds meer het uitzicht van een e-mailbericht. Vaak passeren ze nog niet eens meer via een telefoonkanaal, maar worden ze via wifi uitgeleverd.
Verdwijnt de scheidingslijn?
Het is zeker niet ondenkbeeldig dat straks al deze berichten opgaan in een enkel continuüm. Dit impliceert dat als je een boodschap over een nieuw product in een platform van een sociaal medium reeds gelezen hebt, je e-mailclient de klassieke e-mailversie van dat bericht als gelezen gaat aanmerken. Als al die verbindingen gelegd kunnen worden, dan is het niet ondenkbeeldig dat de @extensie.com helemaal verdwijnt. Je e-mailt dan niet meer naar e-mailadressen, wel naar vrienden uit je netwerk.
Verhuizen de bijlagen?
Voor ‘attachements’ zal er in de toekomst ook een andere filosofie ontstaan. Die worden niet meer meegegeven met de e-mail. Die bijlagen staan ergens in de ‘cloud’ ter beschikking. Een enkeling durft zelfs te suggereren dat het ‘attachement’ perfect een ‘posting’ op een sociaal platform kan zijn. En dan is de link niet meer ver af van een toekomstbeeld dat Facebook de grootste e-mail provider van de wereld wordt, compleet met een volledig opgetuigde e-mailclient.
Meer dan een bericht?
De e-mailclient zal in de toekomst ook meer dan alleen maar reguliere e-mail te verwerken krijgen. Tenminste als enkele goeroes gelijk krijgen. Rekeningen zullen rechtstreeks in de in-box vallen. Je moet maar even de werkwijze van de huidige app stores in gedachten nemen. Maar deze dan uitbreiden naar elke reguliere leverancier. Maar ook je smartphone kan hierin een rol spelen. Geen papieren kassaticket meer in het warenhuis. Je rekende af met de ‘wallet’ op je smartphone en het kassaticket komt per e-mail binnen. E-mail wordt in de toekomst meer dan een berichtenmolen, zoveel staat vast!