Het is een vaststaand feit dat een opt-in e-mailadres geen mensenleven meegaat. Met een beetje zorg, kan je een lezer lang actief houden. Maar dan moet je er alles aan doen om het voor hen leuk te maken. Er is niets zo erg als elke week op hetzelfde tijdstip ongeveer dezelfde e-mail toe te krijgen.
Tip 1: Geef voordeel
Werk je in de B2C-sfeer, dan is het zeker de moeite waard om met ‘speciale aanbiedingen’ te werken. Kortingen, exclusieve producten voor lezers van de nieuwsbrief, gratis verzending als ze de code uit de nieuwsbrief mee invullen in de bestelbon, enz. Telkens een goede reden om je nieuwsbrief in het oog te houden.
In een B2B omgeving werkt voorgaande tactiek iets minder goed. In dergelijke omgeving kan je zeker scoren met exclusieve content, die bovendien ook nog relevant is ook. Dan mag je wel niet de fout maken om deze info ook via alle andere mogelijke kanalen ter beschikking te stellen. Je moet de ogen van je contact gericht houden op de nieuwsbrief.
Tip 2: Faciliteer je contact
Eén van de meest voorkomende redenen wanneer iemand uit je e-maillijst verdwijnt, is zeker niet te zoeken in het aantal uitschrijvingen. Wel in het feit dat de contactpersoon zijn e-mailadres gewijzigd is. Mensen veranderen van werk en dan verandert het e-mailadres eveneens. In de B2C omgeving gebeurt dit dikwijls als een nieuwe ISP opeens hip wordt.
Contacten verwittigen wel hun vrienden, maar vergeten in de euforie jou als verzender van de nieuwsbrief op de hoogte te brengen. Daarom is het ook belangrijk om naast de verplichte uitschrijf link, ook een link in de e-mail mee te geven waar mensen hun e-mailadres kunnen aanpassen. Het spreekt vanzelf dat die duidelijk zichtbaar moet zijn. Bega dan wel niet de zonde om van de gelegenheid gebruik te maken je contact zijn hele leven te vragen.
Tip 3: Zorg voor een open einde
Zorg er voor dat de inhoud van je nieuwsbrief geen eindigheid in zich draagt. Je trekt een contact naar je nieuwsbrief voor een bepaald onderwerp. Je bent bijvoorbeeld een interimbureau. Je contact schrijft zich in omdat hij of zij werkt zoekt. Eens je contact een job heeft, heeft je nieuwsbrief geen nut meer.
Jouw contact zal zich allicht niet uitschrijven, maar hij zal je nieuwsbrief ook niet meer openen, tenzij je voor een open einde hebt gezorgd. Als je vanaf dag één nog relevante informatie meegeeft die nuttig is, naast het vinden van een job. Denk daarbij aan onderwerpen zoals hoe ontplooi je je carrière? Nuttige info bij het volgen van een voortgezette opleiding of hoe bereid ik me voor op het evaluatiegesprek dat mijn baas wil houden? De kans is groot dat je contact de nieuwsbrief blijft lezen. En zo sta je als eerste in de rij als je contact terug werk zoekt.