In de vorige blogpost hebben we drie tips meegegeven voor het ontwerpen van een e-mailcampagne. Vandaag willen we je waarschuwen voor de veel voorkomende valkuilen. Ontdek ze in dit artikel.
E-mailontwerp wordt vaak als bijkomstig beschouwd omdat e-marketeers al hun inspanningen concentreren op de groei van de mailinglijst, problemen met de afleverbaarheid en de creatie van content om hun ROI te optimaliseren.
Nochtans kan een adequaat design helpen op die drie vlakken: een visueel aantrekkelijke e-mail heeft meer kans om gedeeld te worden, bepaalde ontwerptechnieken kunnen je e-mail uit handen van de spamfilter houden en een duidelijk gestructureerde tekst met een verleidelijke call-to-action kan een impact op je ROI hebben.
1. Onderschat HTML niet
Niet iedere e-mailclient interpreteert de HTML-code op dezelfde manier en de meerderheid van de programma’s zal niet de stijl opladen zoals jij hem bedoeld had. Sommige programma’s, waaronder Thunderbird, geven bijna foutloze ondersteuning voor je design. Andere, zoals Lotus Notes, verlenen nagenoeg geen ondersteuning.
Houd rekening met het feit dat e-mailclients JavaScript om veiligheidsredenen verwijderen en dat Cascading Style Sheets (CSS) best inline gebruikt wordt in plaats van blokstijl.
Omdat je niet weet hoe de e-mailclient van de ontvanger reageert op je e-mailontwerp, kan je je vertrouwen leggen in HTML-codes. Ben je niet handig met het programmeertaaltje? Flexmail voorziet een gebruiksvriendelijke HTML-editor waarmee je je e-mailcampagne in een handomdraai kan ontwerpen. Je kan van een blanco blad beginnen, of een keuze maken uit vijftig verschillende HTML-templates. Bovendien kan je met de Smart Builder zelf je bericht ontwerpen, waarna de Smart Builder jouw ontwerp omzet naar de meest ideale HTML-code.
2. Gooi de inhoudstabel niet overboord
Hoewel kort en krachtig één van de eerste lessen is voor een efficiënte e-mailcampagne, is het soms onvermijdelijk om meer content toe te voegen dan wordt aangeraden. Hoe meer content de e-mail bevat, hoe belangrijker structuur wordt. Als je boodschap over verschillende alinea’s verspreid wordt, kan je best een inhoudstabel voorzien. Zorg er dan wel voor dat die aantrekkelijk is en dat de tussentitels uitnodigen tot lezen.
Om de e-mail gebruiksvriendelijker te maken, kan je de puntjes in de inhoudstabel linken aan de bijbehorende tekst. Zo kunnen de ontvangers moeiteloos springen naar de alinea’s die zij belangrijk vinden.
3. Vergeet de actieknop niet
Elke e-mail moet een call-to-action bevatten, ongeacht of je nu wilt dat de lezers op een link klikken, je ze een nieuwe dienst of product wilt voorstellen of gewoon nieuws en updates wilt delen. Je kan die best bovenaan de e-mail plaatsen, zodat je ontvangers hem zeker zien en het opzet van je e-mailcampagne mee hebben.