E-mailmarketing en sociale media, dat is een dunne lijn om te bewandelen. Hoe vaak ga je in een e-mail bericht hier de nadruk op leggen? Duo doet het even grondig. In één van de opvolging berichten na inschrijving op hun e-marketing lijst, brengen ze de nieuwe contacten ook ineens de sociale kanalen onder de aandacht.
Het zijn de basisbegrippen van de goede praktijk in e-mailmarketing dat je altijd wel ergens de iconen van je sociale kanalen meeneemt. Vaak is dat niet meer dan een flauw afgekookt icoontje in de ‘footer’ van een e-mailbericht. Wil je dat kanaal ook mee in je digitale mix naar boven laten drijven, dan moet je wel straffer uit de hoek komen.
Het is eenvoudig om je e-mailcontacten ineens uit te nodigen om ook een connectie te maken met je sociale kanalen. Waarom daar niet ineens een volledig e-mail bericht aan te wijden. Natuurlijk moet je ook wel de nodige doorslaande argumenten op tafel leggen. En ook voor de passende kanalen kiezen die bij je product en imago passen. Dat deed het schoenmerk Duo met brio!
1 Uiteraard blijft de klassieke opening aanwezig. Zelfs al zet je in op de sociale media, herkenbaarheid is nog steeds het belangrijkste waar je in e-mailmarketing moet op mikken. Dat impliceert dat je een grote groep ‘believers’ rondom je verzamelt die aan de opener van je e-mailbericht genoeg hebben om je boodschap te lezen. Er zijn er allicht ook die op de lange duur daardoor een beetje afgestoten worden, maar eigenlijk is dat geen verlies, het zijn reeds met stip de kandidaat uitschrijvers.
2 Het onderwerp van je e-mailbericht. Die vertelt duidelijk waar je naar toe wil. Hier is het al even eenvoudig als helder: Spring naar de sociale kanalen. Het bereidt tegelijkertijd ook de volgende stap – de grote Call-to-Action voor.
3 De CTA is hier bewust in woorden uitgedrukt. Als je een trits sociale media inzet, dan kan je met één enkele knop niet meer toekomen. Dus kan je beter de uitleg voor de knoppen geven, om daarna de diverse kanalen op een rij te presenteren. Er wordt ook iets beloofd. Als je in dit verhaal stapt, dan geven we je ook blikken achter de schermen – wie is er niet nieuwsgierig? – en stijltips – op televisie zijn er genoeg programma’s op dit vlak om te weten dat de lezers daar gevoelig voor zijn – om er maar enkele te noemen.
4 De kanalen staan hier op een rijtje. Het e-mailcontact kan kiezen of ze allemaal proeven. Alleen zet men hier niet de klassieke logo’s op een rijtje, men laat ook in een achtergrond de pagina zien waar men gaat terecht komen. Opvallend bij drie van de vier zijn de beelden die rijkelijk zichtbaar zijn. Facebook, Pinterest en Instagram sluiten nauw aan bij het beeldrijke idee van de mode. En Twitter dan? Wel, daar krijgen we dan weer outfits gepost met schoenen ‘van’. Let ook op de grootte van de CTA’s. Ze staan over de complete breedte van het bericht en vormen tegelijkertijd ook de hoofdmoot van dat bericht.
5 Hier probeert men de virtuele wereld aan de reële wereld te koppelen. Nadat de contacten in de virtuele etalage gestapt zijn, probeert men ze ook duidelijk te maken dat de schoenen ook in het echt te zien zijn. En ook te kopen natuurlijk. Een CTA die in werkelijkheid fysiek uitgevoerd moet worden, hebben we nog maar zelden gezien.
6 Als klanten en prospecten op een verkenningstocht door de virtuele wereld van je merk zijn geweest, is het mogelijk dat ze met vragen zitten. En daar sluit dan de derde CTA van dit bericht op aan. Niet alleen wordt duidelijk aangegeven dat vragen stellen mogelijk is, maar wordt ook ineens een e-mailadres en enkele rechtstreekse nummers vrijgegeven. Het getuigt van openheid. Het enige spijtige is het feit dat het e-mailadres niet aanklikbaar is en zo je e-mailclient opent. Zonde om op het laatste moment net die ene reactie te missen…