Automatisch gegenereerde e-mails krijgen vaak als afzender een e-mailadres mee in de vorm van ‘noreply@xyz.com’. Reageren wordt blijkbaar soms niet op prijs gesteld.
Het gebeurt meer dan eens dat een bericht van een e-mailcampagne met een dergelijk ‘laat ons met rust’ afzendadres verzonden wordt. Het geeft de ontvanger snel het gevoel in een tweedehands autozaak te staan waar de verkoper hen absoluut een kneusje wil aanpraten. Als toekomstige klant vragen stellen en tegenwerpingen uiten is uit de boze. Gewoon aannemen dat wat je wordt verteld, goed voor je is.
Meerwaarde
Potentiële klanten zouden wel eens kunnen afhaken als ze het gevoel krijgen dat er niet naar hen geluisterd wordt. Daarom is het belangrijk om deze digitale vorm van communicatie een meerwaarde te geven. Een echt adres van een levende persoon geeft een open en ontvankelijk gevoel. Een technisch adres als ‘nieuwsbrief@xyz.com’ geeft ook niet het juiste signaal. Er had dan, vanuit het oogpunt van de lezer, evengoed ‘vergeetput@xyz.com’ kunnen staan.
Boodschappen
Vergeet niet om ook deze mailbox in het oog te houden. Want zelfs al is het niet de bedoeling, geadresseerden uit je e-maillijsten zullen toch met een druk op de antwoordknop boodschappen sturen. Omdat ze bijvoorbeeld willen uitschrijven, zelfs al heb je daar een aparte knop voor voorzien. Omdat ze een vraag hebben bij een aanbieding die in je bericht staat. Zelfs al staat er een link naar je webstek met het antwoord op die éne vraag. Omdat ze even commentaar willen leveren op een uitspraak uit je nieuwsbrief.
Verantwoordelijk
Redenen genoeg om in je omgeving iemand verantwoordelijk te maken voor deze berichten stroom. Je e-mailbericht heeft iemand wakker gemaakt en tot actie aangezet. Een persoonlijk antwoord getuigt van interesse en servicegerichtheid. En is misschien de start van een nieuwe en langdurige commerciële relatie. En daar is e-mailmarketing toch voor in het leven geroepen. Niet om gerust gelaten te worden!