Er is zoiets als het briefgeheim. De post mag nooit je brieven openen en daar in snuffelen. De overheid overigens ook niet, tenminste niet zonder een gerechtelijk bevel. En daar zijn we redelijk gerust over.
Maar bij e-mail kunnen we dat blijkbaar niet zijn. We sprokkelden enkele berichten uit de actualiteit van deze week. Hoewel dezelfde regels van privacy gelden, blijken internationaal verschillende organisaties, onder het mom van veiligheid lustig onze berichten mee te lezen.
Versleuteld
Bij Gmail zal dit nu een stukje moeilijker worden. Vanaf deze week zal je altijd een ‘encrypted https connection’ gebruiken als je e-mails checkt of verstuurt. Dat betekent dat niemand je boodschappen kan lezen als ze over en weer gaan tussen jouw browser en de servers van Gmail. Welke methode je ook gebruikt: een publieke wifi-verbinding gebruikt of niet of inlogt vanaf je computer, telefoon of tablet. Dat meldde de Google-blog. Hier werd door Google een topprioriteit van gemaakt nadat de fratsen van het Amerikaanse NSA bekend geraakten. Het was voor Google belangrijk om die onschendbaarheid van de berichten sluitend te maken. Op dergelijke manier krijgt e-mail terug een meerwaarde. Belangrijk voor ons als e-marketeers.
Doorsnuffeld
Microsoft heeft zich daarentegen dezelfde zonde van de NSA begaan. Het zou de Hotmail-account van een blogger doorzocht hebben, omdat het aanwijzingen had dat het langs die weg de identiteit zou kunnen achterhalen van een interne bron die bedrijfsgeheimen gelekt heeft. Het verhaal vertrekt van een tip van iemand die via een dergelijk account gecontacteerd werd om het verhaal te verifiëren. Omdat het om gelekte bedrijfsgeheimen ging, gaven de juristen van Microsoft de goedkeuring om in de Hotmail-account van de blogger op zoek te gaan naar de identiteit van de lekker.
Nogmaals
In een verklaring verdedigt Microsoft zijn beslissing om de Hotmail-account te doorsnuffelen. Blijkbaar staat in de kleine lettertjes van de gebruiksvoorwaarden dat Microsoft het recht heeft om in uitzonderlijke gevallen de inhoud van een Hotmail-account te bekijken. Bovendien zou een rechter hiervoor ook toestemming gegeven hebben voegden ze er bij Microsoft aan toe. Net zo goed als Microsoft, kijkt ook Google in onze mailbox. Zogezegd voor een passende aanbieding onder onze neus te steken. Maar evenzeer om de commerciële berichten apart te sorteren.We moeten ons dus geen illusies maken. Privacy is in de digitale wereld een moeilijk begrip. Maar zolang we dit beseffen, is er ook geen enkele barrière die ons e-marketeers moet tegenhouden.