Tenzij robotten ons eerder om zeep helpen. Dat is de mening van Paul Buchheit, de oorspronkelijke bouwer van Gmail. Vandaag is hij een infrastructuur architect bij Facebook. Deze uitspraak viel het voorbije weekend te noteren in een Crunchup event in San Francisco.
Threadsy, de zoveelste nieuwe aanpak
De makers van de nieuwe web 2.0 applicatie vertrekken van de vaststelling dat communicatie steeds sneller, publieker en krachtiger wordt. Maar tegelijkertijd wordt het ook een spaghetti van fragmenten die als boodschappen over het net zweven. Waar vroeger een e-mail voor gebruikt werd, is nu een boodschap op de muur van een Facebook gebruiker geworden. Facebook werkt overigens al een tijdje aan een applicatie om e-mails als zogenaamde boodschappen te ontvangen op de berichten muur. Het is niet meer nodig om iedere vriend afzonderlijk aan te klikken als je je verjaardagsfeestje wil melden. Probeer daar eens met je e-mail marketing tussen te kruipen.
Gevolgen van die communicatiespaghetti
Dit betekent dat een jonge internaut vandaag al snel op verschillende plekken moet inloggen om zijn informatie bijeen te rapen. Zijn e-mail op kantoor, zijn privé e-mail account thuis, zijn Facebook account, zijn Linkedinn, zijn Netlog profiel, … we zitten al op vijf. En het lijstje is geeneens volledig. De e-mailbox is niet de enige centrale online plek waar alle communicatie toekomt. Het is slechts een deel van de mozaïek. Nu wil Threadsy die mozaïek in één enkel centraal scherm samen brengen.
Gevolgen voor de e-marketeer
Wees gerust, als men bij Threadsy op deze gedachte gekomen is, dan zijn er nog andere teams van wizz kids bezig met dit warm water uit te vinden. De kans is groot dat je als e-marketeer in de (nabije) toekomst geconfronteerd wordt met dit fenomeen. Dit betekent dat de traditionele e-mail client op termijn misschien wel afgedaan heeft.
Opvallen met je e-mailbericht wordt moeilijk. Want elk bericht, of het een zinloze Twitter dan wel een belangrijk e-mailbericht omvat, zal in het verzamelscherm er bijna identiek uit zien. Misschien moet je met de prospect afspreken via welk kanaal je straks je html nieuwsbrief aanlevert?
Tenslotte zal de eerste aanblik die de gebruiker krijgt van je e-mailbericht anders zijn. In het voorbeeld van Threadsy zal de lezer alleen nog een onderwerpregel, een icoon van het kanaal en een bron van afzender zien. De onderwerpregel wordt zo nog belangrijker. Begin alvast maar te oefenen!