Iedereen heeft wel zijn methode om e-mailadressen op een doordachte manier te verzamelen. Want e-mailadressen met een gekende geschiedenis zijn oneindig veel meer waard dan adressen die je – op het randje van het legale – zo maar her en der bijeen sprokkelt.
Dat bijeen sprokkelen mag alleen maar als het over zogenaamde info@bedrijfx.be adressen gaat. Het grote nadeel is dat het bedrijf je niet kent en hoogstwaarschijnlijk niet op e-mailbericht zit te wachten. Anderzijds heb je ook geen echte kennis van wie er achter het adres schuilt. Het is dan zo goed als onmogelijk om aan de zienswijze van relevante content, die vandaag bewezen nut heeft, te voldoen.
Dan toch relevante content
Bij het doorlopen van wat cases, stootten we op een interessant en vernieuwend idee. Een advocaat uit New York was op zoek naar nieuw cliënteel en wilde dit op een aparte wijze aanpakken. Geen grote twintig vierkante meters met dames en heren in strak pak om deskundigheid uit te stralen. Ook geen televisiespotjes die uitleggen dat je niet moet betalen als de gewenste uitspraak niet uit de mond van de rechter komt. Neen, de advocaat wilde de kaart van relevante content trekken.
Eerstelijns advies
Dus adverteerde hij in diverse bladen met kleine advertenties waar hij gratis eerstelijns rechtsadvies beloofde. Er was maar een enkele voorwaarde verbonden aan dit aanbod. Het advies kon alleen maar per e-mail gevraagd worden op een specifiek adres. Dat adres gebruikte de advocaat ook om te antwoorden en zo groeide er een vorm van aantoonbare relatie. In veel landen is dit voldoende om het adres nu te gebruiken voor e-mailmarketing. Maar vergis je niet, het heeft zeker nog niet de kracht van een dubbele opt-in. In België zit je met deze methode in de grijze zone.
Offline genereert online
Maar, als we even doordenken komen we toch op een werkbare methode. Vooreerst is het vernieuwende aan deze gedachte dat men offline inzet om straks online marketing te gaan voeren. Het werken met kleine advertenties in advertentiebladen waarbij je gratis advies of raad aanbiedt is een leuke nieuwe invalshoek. Het moet natuurlijk niet beperkt blijven tot gedrukte media. Hetzelfde aanbod kan ook met strooifolders, affiches en iedere andere vorm van klassieke marketing opgestart worden.
Vervolg op het antwoord
Een vraag moet natuurlijk ook een antwoord krijgen. Dat is een eerste belangrijke stap om je deskundigheid te tonen en het vertrouwen te winnen van je nieuwe contact. Dus wees eventueel voorbereid op een kleine stormloop. Niets is zo dodelijk als een e-mail te sturen en nooit antwoord te krijgen. Maar als je een advies of een goede raad terugstuurt, dan moet je natuurlijk in het slot van je e-mailbericht niet vergeten te wijzen op je nieuwsbrieven. Als men daar al spontaan op inschrijft, is het eerste succes al geboekt.
Segmenteren met de vraag
De gestelde vraag is natuurlijk een gedroomd startpunt. Je weet onmiddellijk wat je nieuwe contact bezighoudt. Je kan zelf al een eerste keer het profiel aanvullen. Je zou dan een gericht antwoord op die ene vraag kunnen geven, maar tegelijkertijd een paar gerichte en relevante berichten uit je nieuwsbrieven kunnen toevoegen. Verwijs in je antwoord op die extra literatuur die je meegeeft en uiteraard vergeet je niet de link naar de opt-in pagina.
Uitnodigen als laatste stap
In een laatste stap kan je je nieuwe contact rechtstreeks uitnodigen om in te schrijven op je nieuwsbrief. Vraag eventueel of je een dubbele opt-in mag sturen. Alles in de vorm van een uitgebreide dienstbaarheid. De kans is groot dat je hier een positief antwoord op krijgt. Een tactiek die je overigens altijd kan toepassen op iedere persoon die via e-mail contact zoekt. Zelfs al komt het van een online bron zoals een contactformulier op een website! Heeft iemand op dit vlak enige ervaring?