Het begin van een traditie, de e-mailbarometer van Flexmail heeft nu haar eerste update achter de rug. Gestart eind 2013, volgde in het laatste kwartaal van 2014 een nieuwe bevraging naar het gebruik van e-mail als marketinginstrument in België. Vandaag zijn de cijfers bekend.
Met ruim 800 respondenten kennen we niet alleen de huidige stand van zaken, maar kunnen we ook al een eerste evolutie richting de toekomst zien. Vandaag focussen we vooral op het gebruik van e-mail als instrument.
Duidelijke groei
Uiteraard is het gebruik van e-mail als marketinginstrument de basisvraag. Waar in 2013 reeds 72 procent van de respondenten aangaven e-mail in te zetten, is dit in 2014 algemeen gestegen naar 77,83 procent. Die stijging is vooral afkomstig van het B2C segment dat steeds meer de voordelen van e-mail begint te ontdekken. Zij stegen met 76,32 procent bijna 9 punt (8,88) tegenover het jaar voordien. De B2B, waar e-mailmarketing reeds lang ingeburgerd is, is de stijging met 1,13 punt tot 78,68 procent wat kleiner.
Nog groei te verwachten
Maar het einde is duidelijk nog niet in zicht. De 80 procent die zowel in B2C als in B2B in zicht is, is zeker geen magische grens. Er zit nog zeker groei in het belang van e-mail als marketing strategie. Van huidige niet-gebruikers – ruim 20 procent – gaven net niet de helft in de recente bevraging aan in de toekomst e-mail te willen gaan inzetten. Dat betekent dat de magische grens van 90 procent zeker haalbaar is.
Te nemen hordes
Desondanks blijft toch nog een kleine groep afkerig van het gebruik van e-mail. Daarvoor zijn de redenen divers. De eerste staat zelfs los van het instrument. De ondernemingen hebben al werk genoeg en extra marketing is momenteel geen issue. Anderen geven aan nog geen werk gemaakt te hebben van een fatsoenlijke database met e-mailadressen. Uiteraard is dit een eerste voorwaarde voor een goede e-mail strategie.
Tenslotte is ook een veel voorkomend argument dat e-mail te veel geassocieerd wordt met spam. Nochtans iets waar ieder e-mailplatform als een goede huisvader omzichtig mee omspringt. Niet dat deze groep afkerig is van het digitale werk. Ze zijn meestal wel al actief op de sociale media. De affiniteit is toch al aanwezig. Het is gewoon even op de tanden bijten en de horde nemen.
Print verliest
Dat print langzaam maar zeker aan belang verliest, leren we iedere keer weer als we de oplage cijfers van kranten en tijdschriften te zien krijgen. Elk jaar is het weer wat minder. Dit kunnen we ook voor een stuk verbinden aan de intentie om e-mail als tool in te zetten. De groep van respondenten laat duidelijk blijken dat de groei van e-mailmarketing ten koste zal gaan van hun inspanningen in de wereld van de print. Hun intentie om nog gedrukte advertenties te gebruiken daalt van 14,41 procent in 2014 naar 8,69 procent in 2015. Het is uiteraard een kwestie van budget.
In eigen huis
E-mailmarketing is blijkbaar een instrument waarvoor niet een extern communicatiebureau wordt aangesproken, maar dat in eigen huis gepland en gelanceerd wordt. Dit geld voor niet minder dan 94,54 procent van de respondenten. Zijn het dan ook experten die de job doen? Eén vijfde van de bevraagde bedrijven hebben hetzij een e-mail specialist, hetzij een digitale marketeer in huis. Nog een vijfde van de respondenten hebben e-mailmarketing ondergebracht bij het departement marketing. En verder blijkt e-mailmarketing zowat iedereen aan te belangen over sales tot de bedrijfsleider. In B2C tekent deze figuur voor 12 procent en in B2B voor 15 procent persoonlijk voor het e-mailmarketing beleid. Weer eens een bewijs dat we het land van de KMO’s zijn…
Nog groeien in kennis
Desgevraagd geven de meewerkende bedrijven aan de barometer aan dat de kennis voor het bedrijven van e-mailmarketing eerder basic is. Dat geldt voor 47,67 van de B2B en voor 36,31 procent van de B2C. In de categorie van degene die zich thuis voelen in de e-marketing krijgen in de b2b 27,1 procent en in de B2C 41,38 procent een kruisje achter hun naam. Het expert aanvoelen scoort bij beiden ruim een vijfde van de antwoorden. Deze cijfers komen eigenlijk ook voor een stuk overeen met de beoefenaars van e-mailmarketing. Vergelijk maar even met het aantal specialisten in huis.
Cijfers
En brengt e-mailmarketing ook op? Dat is uiteindelijk de enige vraag die telt. Want voor de conversie doen we het uiteindelijk? Bij B2B rekent 41,12 procent van de bevraagden dat een tiende van de omzet langs die weg binnen komt. De grote groep situeert zich in de vork van 10 tot 30 procent. Bij de B2C heeft de vork van 10 procent 32,14 procent aanhang. Daarnaast is het opmerkelijk dat bij B2B 28,97% en B2C 35,71 procent aangeeft eigenlijk geen idee te hebben over de opbrengst. Ook hier is het duidelijk dat er nog kennis moet groeien in het interpreteren van de resultaten. Desondanks is er een ruimte tevredenheid over het gebruik van e-mail als marketinginstrument. Bij de zakelijke bedrijven geldt dit voor 52 procent en bij de B2C antwoordt 72 procent in de categorie tevreden tot zeer tevreden.
Het volledige onderzoek kan je hier raadplegen!