“100.000 email adressen van Belgische ondernemingen downloadbaar”, staat in de onderwerpregel van de aanbieding die bij ons in de inbox viel. Netjes gericht aan ons info@bedrijf adres. Je weet wel, dat ene e-mailaccount waar je zoveel mogelijk de rotzooi in e-mail land opvangt. En daarnaast staan zowel in het e-mailbericht als op de de landingspagina zinsconstructies die zelfs de indianen niet geschreven zouden krijgen. Zoek de fout…Allicht zullen weer een reeks nieuwelingen op het vlak van e-mailmarketing zich laten vangen door deze interessante aanbieding. Maar echt geholpen ben je met al deze adressen niet.
Info
Ofwel krijg je het info@bedrijf.be adres, maar dat had je zelf al kunnen verzinnen. Ofwel krijg je een echte naam als potentiële contactpersoon. En dan zitten er twee angels onder het gras. Werkt die persoon nog bij dat bedrijf? En als dat zo is, dan mag je deze persoon niet zomaar een e-mail bericht sturen. Want de wet verbiedt dat. Alleen adressen die je via een opt-in verkrijgt of e-mailadressen van bestaande klanten mag je per e-mail benaderen.
Overdaad
Bovendien zal je zeker niet de eerste gebruiker van die aangekochte e-mailadressen zijn. Want alle marketeers die dit adressenbestand aanschaften, hebben dit natuurlijk ook even in volle actie met e-mail hagel beschoten. En wees gerust, de ontvangende partij zal dit merken. Ze zal zelfs trachten om van dit adres af te raken. Een v.naam@ zal de ontvanger van deze overvloed aan berichten snel vervangen door een naam.v@. Een kleine e-mailronde naar zijn of haar vaste correspondenten en exit het oude e-mailadres.
Ongewenst
Bovendien zal de ontvanger, geïrriteerd als ie is na de zoveelste e-mail waar hij of zij niet naar gevraagd heeft, snel je bericht naar de spambox verhuizen. En als al die 100.000 e-mail adressen uit het gekochte bestand deze actie in grote getale ondernemen, dan is je reputatie danig verknald. Het is in deze jachtige e-marketing wereld gemakkelijker om op een blacklist te raken, dan er van geschrapt te worden. Echte e-marketeers weten wel beter en slepen de e-mail met deze aanbieding naar de spambox. Een koekje van eigen deeg noemen we dat!