E-mailadressen verzamelen we via verschillende kanalen. Een bedrijfswebsite is natuurlijk één van de geëigende kanalen. We hebben er op gelet dat ons formulier op elke pagina aanwezig is. Maar hebben we ook ooit getest of dat inschrijfformulier op de meest ideale plek staat?
Het e-mailadres van een bezoeker op je website krijgen is niet zozeer een kwestie van geluk, wel van eentje van geduld in combinatie met slim werk. Het Amerikaanse Monetate heeft voor één van haar klanten het huiswerk gemaakt. Daar stond het inschrijfformulier netjes in de ‘footer’ van de website verwerkt. Zo was men tenminste zeker dat elke pagina binnen de webstek ook daadwerkelijk het formulier toonde.
Conservatief
Per definitie is dat geen slechte plaats. Bezoekers hebben, eens onderaan de pagina gekomen, al een vrij aardig idee van de mogelijkheden die zich aandienen. En dus laten ze graag hun e-mailadres achter. De website die Monetate onderhanden nam, kreeg op deze wijze dagelijks 868 – tja, Amerika is het land van de grote getallen – nieuwe inschrijvingen binnen. Zeker niet slecht voor een eerder traditionele en niet opdringerige methode. Dat leverde tegelijkertijd een vraag op. Wat als we wat agressiever en directer te werk gaan?
Progressief
Dat agressiever werd vertaald in een ‘splash screen’ dat dadelijk opende als een bezoeker voor de eerste keer de website bezocht. Boem voor de neus van de internaut, nog voor er ook maar één letter aan content werd verteerd. De bezoeker had nog steeds de mogelijkheid om het opzichtige scherm weg te klikken en uiteindelijk na het lezen van de content toch uit te komen bij het formulier in de ‘footer’. Bij iedere nieuwe bezoeker werd beurt om beurt de agressieve en dan de geduldige versie van de website getoond. Een opmerkelijk experiment waarbij je niet zou verwachten dat de nieuwste aanpak zou overkomen.
Verbaasd
Niets is minder waar. Het ‘splash screen’ wierp haar vruchten af. De gemiddelde dagelijkse oogst aan e-mailadressen steeg naar 1675 stuks. Deze verdubbeling was het eerste verwonderlijke resultaat. Het tweede effect was dat de bezoekers, die na het lezen van de content uiteindelijk op de webshop terechtkwamen, ook nog eens meer spendeerden in het winkelmandje. Men kwam tot een gemiddeld extra inkomen van 3,4 procent. De conclusies laten zich allicht raden. De eerste is de eenvoudigste. We moeten niet te voorzichtig zijn. De tweede ligt in het verlengde. We moeten ook de locatie van het inschrijfformulier testen, net zoals we dat doen met de onderwerpregel. Want wie weet lopen we heel wat goede adressen mis!