E-mailmarketing kan je in vele vormen bedrijven. Van een nieuwsbrief en een commerciële verkoopactie tot een transactionele of een service bericht. Elke vorm is goed om je klant of prospect te bereiken. Maar waarom niet eens wat vormen met elkaar mengen?
Daarom voeren we vandaag een voorbeeld van het hippe Mobile Viking op. Hier worden drie vormen van e-mailsoorten met elkaar vermengd. Om uiteraard een zo hoog mogelijke conversie te bereiken.
Eenvoud siert
1 Het gaat om berichten die richting klanten gaan. Dus heb je niet veel toeters en bellen nodig om te vertellen wie je bent. Hou het gewoon eenvoudig. Plaats het logo centraal, het oog van de lezer zal het herkennen en dadelijk een ‘aha-erlebnis’ ervaren. Lezen is bijna gegarandeerd. En dat is toch de eerste stap op weg naar conversie.
Eerste kruising
2 Hier hebben we de eerste bodem te pakken. Een kruising tussen een service en een transactionele e-mail. Het service bericht vertelt de klant dat zijn communicatie bundel aan het verlopen is. Dat is nuttige info. Want zo zal de surfer niet plots te velde zonder internetverbinding zitten. Hier heeft de klant voor automatische herlading gekozen. Dat is het transactionele gedeelte van de boodschap. Een e-mail die alleen door het versturen omzet met zich meebrengt, wie droomt daar niet van. Mocht er geen automatisme inzitten, wel dan zal het transactionele vervangen worden door een verkoopboodschap met bijhorende knop. Eentje waar allicht snel op geklikt wordt met de bedenking: “Oef, ben er gelukkig op tijd bij”.
Kruisbestuiving
3 Hier hebben we twee keer een dubbele bodem te pakken. Laat ons beginnen met de eerste links. Hier wordt uitgebreid bericht over een partnerschap met een ander e-commerce bedrijf. Daar kopen geeft korting bij de communicatie aanbieder. Je verbindt in je e-mailbericht je eigen merk met dat van een ander. Het merk van de webshop komt nu misschien bij contacten die het nog niet kenden. Anderzijds zal de provider ook vernoemd worden in het e-mail verkeer van webshop. Je versterkt elkaar, maar je profiteert zo van elkaars e-marketinglijst. Hoog tijd om een partner te zoeken waarmee je kan uitwisselen.
Verder bouwen
Aan de rechterzijde zit opnieuw een dubbele bodem. Niet dat er verkocht moet worden. Dat is daarnet gebeurd en provider én klant zitten weer goed voor een maand. Maar waar men nooit genoeg kan aan hebben, dat is gefundeerd contact met de klant. En dus wordt een nieuwe community onder de aandacht gebracht. Als daar een inschrijving uit volgt, is er weer een extra stap gezet voor een sterkere band met de klant. En zijn er opnieuw mogelijkheden gecreëerd om hem per e-mail te benaderen. Die dan natuurlijk weer de nodige dubbele bodems bevatten.
Vertrouwen wekken
4 Hier lijkt de “footer” gewoon de “footer” te zijn. Maar er zit weer een extra boodschap in verborgen. Vermits het e-mailbericht vertelt dat er binnenkort geld van de rekening van de lezer gaat verdwijnen, moet je hem ook vertellen dat je duidelijk weet wie hij is. Daarom worden naam en simkaart nog eens expliciet vermeld. Plus een nooduitgang “ben jij dat niet, contacteer ons…”. Waarbij je dan hopen op de eerlijkheid van de verkeerde ontvanger. Maar waarom zou het mislopen? De lezer is in gedachten al een stap verder in de dubbele bodem. Hij heeft wel zin in een extra experiment…