E-mailberichten bestuderen is onze hobby. Daarom zijn we altijd blij als er exemplaren in onze handen vallen waaruit we kunnen leren. Omdat ze het goed doen, of omdat het beter kan. Deze B2B nieuwsbrief trok onze speciale aandacht. Er zijn wat lessen om te leren…
1 De start is braafjes en bijna volgens het boekje.
We beginnen met een header waar het woordje nieuwsbrief staat. In de tweede positie volgt het logo en de sociale media op een rijtje. Met daaronder, net alsof het een gedrukt tijdschrift is, een jaargang en een verschijningsnummer. Waarschijnlijk is dit nog een overblijfsel uit de tijd dat de nieuwsbrief nog in print verspreid werd. Het leert ons dat we toch iedere keer weer moeten opletten dat we de lay-out van onze communicatieve uitingen aanpassen aan het gebruikte medium. Een negende jaargang is in termen van internet net niet de prehistorie.
2 De foto is puur kunstmatig
Een combinatie van een banier, een vrachtwagen en twee wel heel er gelukkige mensen, het moet een gevoel van degelijkheid uitstralen. Maar ons komt het eerder over als een kunstmatig trachten te overtuigen. De jongedame zou zo uit een fotobibliotheek kunnen komen. De kans is graat dat ze ook te zien valt in de nieuwsbrief van de slager die de vleesfondue aanprijst. Wat wel goed ingestoken is, is de richting dat beide figuren kijken. Recht in de ogen van de lezer van de nieuwsbrief.
3 Een inhoudstabel, goed of slecht?
Na de foto kom je op een overzicht terecht. Daar krijg je een interne springmogelijkheid naar het bericht in de nieuwsbrief dat je interesse heeft gewekt. Positief is dat men dit voorziet. Want de nieuwsbrief is eerder lang van aard. De kans dat mensen helemaal tot beneden scrollen om alles te lezen is eerder klein. Daarom is deze tussenstap – hoewel allicht eerder een restant van een klassieke inhoudstabel op print – zeker onontbeerlijk. Een lijst is altijd gemakkelijker te lezen. Maar dat had nog een stuk vlotter gegaan, mochten er bullets gebruikt zijn en ook de interlinie ook een tikkeltje wijder. Zo voorkom je dat regels gaan dansen op het scherm.
4 Een enigszins rare mededeling
Hier vertelt men de lezer gewoon, zonder enige schroom, dat het bericht ongevraagd werd toegestuurd. Ter achtergrond, dit is een Nederlands bedrijf in Nederland en het bericht viel binnen op een Nederlandse inbox. Als je weet dat de wetgeving in Nederland zowat de strengste in heel Europa is, schrokken we wel toch even. Double opt-in is het minimum waar je in Nederland moet aan voldoen, tenminste als de geadresseerde geen klant is. In de regel is het bedrijf in overtreding. Men probeert te verzachten om op de uitschrijf mogelijkheid te wijzen. Alleen als je verder scrolt staat er geen rechtstreekse uitschrijf-link ter beschikking. Wel instructies hoe je een e-mail moet sturen. In de wet staat dat men de snelste en eenvoudigste manier om uit te schrijven moet aanbieden.
5 Een beetje veel van hetzelfde
Dan volgt de body van de nieuwsbrief. Deze is zeer uniform van aard. Daar is niets verkeerd mee. Het leest ook erg vlot met een titel, een lead en een lees verder link. De titels mochten misschien wat groten, de afbeelding zeker. Want nu is ze, zeker op schermen met hoge resolutie eerder een kleurvlek dan een sprekend beeld. Beelden zeggen immers zoveel meer en die kans is blijven liggen. Positief is wel dat de opsteller de Europese lees van links naar rechts modus helemaal gerespecteerd heeft. De tekst staats links, de afbeeldingen rechts.