Puzzel
Want met de eigenaardigheden van het afdrukken van onderwerpregels en andere gegevens boven en onderaan de e-mail en een eigenzinnige interpretatie van de linker en rechtermarge gaat een e-mail bericht al snel over meerdere pagina’s afgedrukt worden. En zo riskeer je om van je kortingsbon een puzzel te maken. Wil je het toch riskeren? Zorg er dan voor dat je HTML niet breder uitvalt dan 500 pixels.
Veel stappen
Dus lossen de meeste e-marketeers het op via een landingspagina waar een afbeelding of een pdf op de klant zit te wachten. Die deze dan nog eens moet downloaden en openen om tenslotte op de afdruk knop te drukken. Dan moet je toch wel een heel erg gemotiveerde klant zijn. Ofwel een extra zuinige als je deze tijd steekt in het ontvangen van pakweg 50 eurocent korting.
Knop
Een knop inbouwen in een HTML bericht dat netjes je printer aanspreekt. Starbucks koffie pretendeert het ei van Columbus gevonden te hebben. In een eerste reflex denken we dat in het HTML een javascript ingebakken zit. Maar dat deze truc zou werken is vrijwel onmogelijk. Geen enkele e-mail client zou zo maar dit script draaien. In een wereld vol met virussen en Trojaanse paarden is dit net zo goed als zelfmoord plegen. Wat is het dan wel?
Kortingsbondrukker
Als je voor de eerste keer een kortingsbon van de koffiegigant wil afdrukken krijg je de vraag om een klein stukje software van coupons.com te installeren op je computer. En dan wordt het eenvoudig. Eens deze virtuele printer geïnstalleerd is op je computer legt ie zijn oor te luisteren. Klik je op de, als een knop vermomde, afdruklink in het e-mailbericht, dan wordt het signaal door de coupon robot opgevangen. Hij haalt in de achtergrond de kortingsbon op en drukt ze af. En zo komen we in een nieuwe wereld, eentje waar de thuiscomputer samenwerkt met de ingekomen post!