Vorige week hielden we al een weddenschap (E-mail wordt in de toekomst allicht minder goedkoop) dat de denkpiste van de digitale postzegel de komende weken opnieuw de kop zou opsteken. Dit weekend werd bekend dat Yahoo Research werkt aan Centmail, een anti spam project. Je betaalt een cent aan een goed doel en in je e-mail verschijnt een postzegel die je gift laat zien.
Reacties
De reacties zijn verdeeld. En het merendeel uit zich niet in positieve zin. Een cent per e-mail aanrekenen, dat is echt iets dat alleen maar kan uitgevonden worden door iemand die veel vrij tijd heeft. Dat kan kloppen. Overigens claimen de bedenkers van het concept het eigenlijk niet de bedoeling is om geld aan te rekenen. Veel mensen hebben immers nog steeds een aversie van het woord geld in verband met e-mailverkeer. Zelfs al is het voor een goed doel.
Motivering
Ook de motieven van Yahoo worden op enig cynisme onthaald. Zij verkondigen naar aanleiding van de media aandacht voor dit project, dat zij er naar streven om gebruikers de best mogelijke on-line ervaring te bieden. En daar hoort ook de bescherming tegen spam bij. Met dit project wil Yahoo een lans breken voor problemen die (hun) gebruikers ervaren bij het gebruiken van het wereld wijde web. En met Centmail slaan ze, aldus de zegsman van Yahoo, twee vliegen in één klap. Aandacht en geldinzameling voor goede doelen en een demper zetten op spam.
Werkelijk motief
Het is niet voor niets dat Yahoo met zogenaamd vernieuwende ideeën op de markt komt. Het werd deze week immers ook bekend dat het marktaandeel van Yahoo mail geslonken is. Het is niet meer sexy om te pronken met een Yahoo adres, wel met bijvoorbeeld Gmail. Met deze Centmail opties wil Yahoo gebruikers terug lokken. Het garanderen van een spamvrije in-box. Wordt het verkoopsargument.
Nachtmerrie
Maar voor e-mail marketeers wordt dit een nachtmerrie. Vooreerst mag je al niet zeker zijn van een Yahoo, Gmail, Live, Hotmail of welk ander adres ook. Jij noteerde de eerste extensie als het adres van een klant. Die verruilt enkele tijd later zijn e-mail dienstverlener voor een andere. Zonder je iets te melden, zonder het oude op te heffen. Het kost immers toch niets. En je e-mail nieuwsbrief valt keer op keer in een brievenbus die nooit meer gelicht wordt. Probeer daarom zoveel mogelijk te vermijden dergelijke adressen te verzamelen in je e-marketinglijsten.
En dan is er nog…
Er schuilt nog een tweede gevaar. Het zijn de dienstverleners die steeds meer over de in-box van haar leden gaan waken. Zij beslissen wat spam is of niet. Zij beslissen aan welke voorwaarden een e-mail moet voldoen om nog door de gleuf van de digitale brievenbus mag. In onze ergste nachtmerrie zouden Google, Yahoo en Microsoft samen kunnen beslissen commerciële mail af te leiden naar de spambox, tenzij ze een digitale zegel dragen. Laat me asjeblief nu wakker worden!