Dit bericht van een telecomoperator kregen we in onze inbox. De boodschap is eenvoudig, de wijze waarop ze gebracht werd was omgekeerd evenredig verrassend.
Er werd een situatie in scene gezet waarbij in één afbeelding een compleet verhaal werd verteld. Vaak vragen we ons af of we niet beter een video mee kunnen geven in een e-mailbericht. Maar een beeld van dit formaat kan de “job” al even goed klaren. We zetten even enkele aandachtspunten op een rijtje…
1 We gaan voor herkenbaarheid. Iedereen, zeker in een B2B wereld – en daar richt dit product zich toch op – leest het e-mailbericht aan een bureau waar een toetsenbord op tikkende vingers liggen te wachten. De verloren gelegde pen en het stukje van de map maken het beeld van de druk bezette zakenman compleet.
2 We sluiten aan bij een dagelijkse handeling. Hoe vaak lezen we niet eerst onze echte post en gaan we daarna door de ingekomen digitale post? Of misschien doe jij het net omgekeerd, maar het e-mailbericht sluit aan bij een dagelijks ritueel. De postkaart waar het uiteindelijk over gaat ligt visueel bovenop de andere post.
3 We tippen op de nieuwsgierigheid. Iedere mens is altijd een klein beetje voyeur. Hebben we allemaal al niet eens een berichtje of een notaatje gelezen dat eigenlijk voor een collega bestemd was. Het is een reflex waar de makers van dit e-mailbericht ook op rekenen…
4 Soms kan een extra gimmick helpen. Heeft u de postzegel ook al gezien? Wel daar gaat het net over, goedkoop bellen in Europa. Een knipoog die de lezer intelligent laat lijken omdat ie de verborgen boodschap gedetecteerd heeft, heeft maar één effect. Hij gaat op zoek naar het volgende ‘easter-egg’ en zal je bericht nauwkeurig doorlezen.
Alleen moet je steeds met dergelijke e-mailberichten in het achterhoofd houden dat bij heel wat e-mailclients de afbeeldingen standaard op af staan. Dan komt je boodschap ook niet door. Vergeet daarom ook niet om steeds de alt een waarde mee te geven. Neen, niet de naam van de figuur, daar wordt de lezer vaak niet wijze van. Je kan hier kiezen voor twee mogelijkheden. Ofwel zet je de aanbieding op een korte en krachtige manier in de string. Maar in dit voorbeeld zou het dubbelop zijn. Het onderschrift van de foto vertelt dat ook al.
Dus zouden we hier wat cryptische te werk gaan: “Kent u het verhaal van houthandel …” En misschien zouden we hier dan ook een stukje op verder borduren. Net zoals een koffiemerk een verhaal verteld met een bekende acteur, zou je hier ook een “never ending story” van kunnen maken. Een beeld wordt dan een deel van je imago. En de lezer wordt dan nieuwsgierig naar het vervolg. Hij gaat zelfs uitkijken naar je e-mail. En dat is toch wat we willen? Slechts één kleine kanttekening… wij hadden in dit seizoen eerder gekozen voor een winterse groet!