Een huisvader regelt zijn vakantie. Hij heeft voor het gezin een keurig huisje gehuurd in het zonnige zuiden. Ze reizen er met de gezinsauto naar toe. Dus reserveert diezelfde huisvader een aantal hotelnachten voor onderweg.
En we hebben met een moderne huisvader te maken. Dus boekt hij zijn hotelnachten online via een webshop van een hotelketen. Die webshop zit ingenieus in elkaar. Als snel wordt er gedetecteerd dat de huisvader verschillende nachten tegelijkertijd wil boeken.
E-mailadres
Dus stelt de webshop voor om een account aan te maken. Zo kan hij zijn reservaties gemakkelijk beheren. De goede huisvader ziet er ook het nut van in en begint vlijtig met zijn e-mailadres in te vullen. Want daar begint elke vorm van e-marketing mee. En vervolgens worden de nachten heen en terug geboekt.
Extra aanbieding
De huisvader krijgt netjes per e-mail een bevestiging van zijn reservaties. Daar dienen automatische e-mails nu eenmaal voor. In die e-mailberichten wordt naast de bevestiging van de overnachting ook een uitzonderlijk aanbod gedaan om ineens het diner op de avond van aankomst te reserveren. Tja, daar dient nu eenmaal e-marketing voor. De goede huisvader vond het ook een goed idee. Dus was de eerste conversie al binnen.
Vijf is niet één
De hotelketen waarbij de huisvader zijn reservaties gemaakt heeft is een onderdeel van een grotere reisorganisatie. Die telt niet één, maar vijf verschillende ketens met elk hun eigen naam en eigen prijsklasse. En voor de goede huisvader het beseft krijgt hij in zijn inbox verschillende e-mailberichten van alle vijf de ketens. Want blijkbaar delen die allen samen de e-marketinglijst. De huisvader zag met de naderende vakantie zijn inbox redelijk vol stromen.
Eén is niet vijf
Het eerste wat de huisvader te verduren kreeg, was een hotelaanbieding in dezelfde etappestad waar hij de eerste nacht gereserveerd had. Aan een lagere prijs dan wat van zijn kredietkaart was afgehouden. Ja, hier had de e-mailmarketing al haar eerste bok geschoten. Vervolgens kreeg de huisvader van een andere hotelketen uit de groep een citytrip aangeboden. Maar deze viel midden in zijn geboekte vakantie. De robot van het e-mailmarketingplatform had dit niet zo begrepen…
Moraal van het verhaal
Elk sprookje heeft zo zijn moraal. Net zo goed dat je geen e-mailadressen koopt omdat ze allicht al gebombardeerd werden, moet je in eigen omgeving dergelijke situaties vermijden. Bovendien moet je er op letten dat je aanbiedingen ook sporen met de situatie van de ontvanger. Wie een product gekocht heeft moet je niet onmiddellijk hetzelfde product aanbieden. En al zeker niet tegen een lagere prijs. Wie een dienst afneemt, die kan tegelijkertijd geen dienst afnemen op een andere plaats. Dus bouw de nodige mechanismen in om dit te voorkomen.
Elke gelijkenis met een bestaande organisatie is louter toeval en niet bedoeld. En de huisvader? Wel die heeft zich voorgenomen om bij thuiskomst na de reis zich onmiddellijk uit te schrijven bij de reisketen. Hij is nog niet bekomen van het prijsverschil!