Niet alleen de toegang tot de inbox is belangrijk, ook de toegang tot de aandacht van de lezer is al even belangrijk. Er is een nieuwe trend in e-mailmarketing die opkomt. We houden het voortaan gewoon eenvoudig.
We kwamen dit idee voor de eerste keer tegen bij één van de gebruikers van ons platform. Hij had een volledig in html opgetuigd bericht met een duidelijke Call-to-Action uitgestuurd. De reactie bleef beneden de verwachting. Snel werd er een herinnering achteraan gegooid, deze keer in gewone tekst. Wel werd het platform ingezet en werden de CTA’s van gewone linken voorzien. En wat bleek, de conversie was opeens een stuk hoger. Later vertrouwde een andere ondernemer ons zijn manier van het scannen van zijn zakelijke e-mail toe. Alles wat er te opgemaakt uitziet, wordt door hem naar later – vaak staat dit gelijk aan nooit meer – verwezen . Gewone tekst wordt wel onmiddellijk gelezen, want dat zijn bijna zeker geen aanbiedingen.
En toen viel ook dit B2B bericht in onze inbox. Een bericht dat ook aan deze trend beantwoordt.
1 Enkele logo’s daargelaten, krijgen we hier een vrij klassieke digitale brief te zien. Een aanspreking is de opener. Een inleiding moet ons vertellen waar het over gaat. Wie hier geboeid raakt door het onderwerp, die blijft verder lezen.
2 Met tussenkoppen wordt de lezer verder geleid in het verhaal. Elke rubriek krijgt zijn eigen titel. Leerden we dat al niet op school bij het schrijven van onze eerste opstellen? Het geeft de lezer een vertrouwd gevoel. Iets wat vertrouwd aanvoelt, wordt sneller voor waar aangenomen.
3 Een goede oude klassieke opsomming. Leest vlot voor het scannende oog. Naast de bullets werden ook de eerste woorden in het vet gezet. Het zijn bijna de usp’s van dit evenement.
4 Geen ingewikkelde knoppen en figuren om een CTA te bewerkstelligen. Gewoon in de tekst op relevante plaatsen links leggen die extra informatie geven over de inhoud van de tekst. Geen harde CTA, maar eentje die het natuurlijke doorklik gedrag benadert. Een link in Google ziet er vaak ook zo uit.
5 Misschien daarom dat de echte CTA verpakt werd in een dubbel vertrouwde uiting. Een link onder een tussenkop. Niet dat het een echte tussenkop is, maar door deze vorm te kiezen zal de scannende lezer hier ook automatisch op vallen. En hopelijk doorklikken.
6 Soms is een e-mail overladen met de knoppen van alle sociale media. De bedoeling is daar niet alleen dat je fan wordt van een merk of een bedrijf, maar dat je dat op die manier ook deelt onder je vrienden. Je ziet immers vaak berichten in die zin op je sociale muur. In dit bericht geen enkel icoontje. Wel een eenvoudig post scriptum. Met een CTA die je zo naar de doorstuurknop laat grijpen…