Mike Adams, CEO van Arial Software poneerde een gedurfde stelling. E-mailberichten gespekt met HTML worden vaker weggegooid dan berichten in gewone tekstopmaak. Door de band genomen prefereren internauten e-mailberichten met een eenvoudige tekst opmaak.
Html berichten krijgen al snel de perceptie commercieel te zijn. En vermits de meester zakelijk ingestelde mensen het nu wel gehad hebben met spam en ongevraagde e-mail aanbiedingen, zullen in één ruk heel wat waardevolle html berichten van het zelfde sticker vel een etiket op gekleefd krijgen.
Rijke inhoud
Gewone tekstberichten worden inhoudelijk al snel als belangrijk aanzien. Want zo communiceren we op het werk met elkaar. Zo communiceren vrienden onder elkaar. Deze stijl zijn we gewoon om te lezen. En zo lijkt het of we onze tijd nuttig doorbrengen. Deze houding is volgens Mike Adams een complete ommekeer tegenover een paar jaar terug. Toen was een html bericht een garantie op kwaliteit. Wat viagra al niet bewerkstelligd heeft…
Toch html?
Als je toch voor html kiest, dan moet je volgens Adams goed beseffen dat er op internet heel wat slecht opgebouwde html berichten rondzwerven. En als je nog eens afstand neemt van de code en naar het resultaat kijkt, dan zullen de kleuren zoals Miro – inclusief de vierkantjes – ze op zijn doeken smeerde, de ongelooflijk fontgroottes en de overdadig rondschietende flash achtige toestanden opvallen. Probeer zo iets maar eens in alle rust te lezen…
Doorstromen
Nog daar gelaten of een dergelijke e-mail de spam filters van de meeste ISP’s overleeft, moet je natuurlijk ook jezelf afvragen of de lezer wel de tijd neemt om één en ander fatsoenlijk te voorschijn te laten komen. In België zijn we verwend door de vele breedband aansluitingen. En zelfs dan zie je bij tijd en wijle het bericht in stapjes opbouwen. In andere landen is die brede toegang niet zo evident. Een gewone telefonische verbinding is een crime voor een e-mail bericht met html en met figuren. Wat heb je een aan mooi opgebouwd bericht als driekwart van je lezers het geeneens gezien heeft?
Universeel
Iedereen kan tekstberichten lezen. Dat is het zwaarste argument dat Mike Adams aandraagt. Iedere e-mail client in de wereld, onafhankelijk van welk operating system er op de computer ook draait, kan tekstberichten lezen. Maar het is niet omdat de meeste lezers op internet uitkijken naar tekst georiënteerde dat ook jou lezer dat doet. Vraag daarom naar hun voorkeur bij het inschrijven op je nieuwsbrief. En geef elk van hen het koekje van het deeg dat ze lusten…