In de vorige blogpost gaven we mee wat je vooral NIET mag doen in een e-mailcampagne. Om een helder beeld te scheppen van hoe een goede campagne er wel uitziet, heeft Flexmail een best practice opgediept. Ontdek hier wat gouden raad.
Een succesvolle e-mailcampagne opstellen, is vaak een proces van vallen en opstaan. Om je voor de valkuilen te behoeden, geven we in deze blog wat gouden raad mee.
Gewenst
De herkenbaarheid is een belangrijk element van je e-mailcampagne. De ontvanger moet bij het openen van het bericht in een oogopslag zien van wie het afkomstig is. In dat kader moet je de ontvanger ook vragen of hij je kan opnemen in de lijst van de ‘gewenste e-mailberichten’, zodat je later niet in de spamfilter terecht komt.
Doorsturen
De actieknop ‘verstuur naar een vriend’ is een niet te onderschatten deel van elke campagne. Nieuwsbrieven hebben het potentieel om een groter lezerspubliek te bereiken dan je contacten. Dat kan resulteren in nieuwe opt-ins.
Trouw
Blijf trouw aan de opmaak van je website voor het ontwerp van je nieuwsbrief. Niet alleen draagt die overweging bij tot een professionele uitstraling van je bedrijf en marketinginspanningen, je blijft ook consequent in de manier waarop je met je merk naar buiten komt. Dat komt de herkenbaarheid opnieuw ten goede.
Relevant
Als je de e-mailcampagne richt op je mannelijk en vrouwelijk doelpubliek, dan moet de informatie die je meegeeft ook relevant zijn voor beide groepen. Als je echt alleen wil uitpakken met producten voor je mannelijk publiek dan zijn er twee opties. Je kan je contactenlijst segmenteren zodat de e-mail alleen naar je mannelijke doelgroep verstuurd wordt. Een andere oplossing is dat je in de e-mail duidelijk aangeeft dat je website ook wat aan je vrouwelijk doelpubliek te bieden heeft.
Prioriteit
Eén primaire doelstelling voor je nieuwsbrief is de sleutel voor efficiënte communicatie. Maak die boodschap dan ook zo zichtbaar mogelijk door haar onder de header te plaatsen. Op die manier ziet je publiek meteen wat de aanbieding inhoudt.
Secundaire doelstellingen mogen, maar maak het voor jezelf en de ontvanger duidelijk dat het niet de belangrijkste boodschap is van je nieuwsbrief. In dit geval kan de e-mailmarketeer met een ‘ook net binnen’-sectie werken, waarin hij andere merken (subtiel) kan promoten, zodat het niet afleidt van de hoofddoelstelling.
Kies
Afbeeldingen zijn aandachttrekkers, maar houd het simpel. Kies de beste afbeelding en blijf daarbij. Bovendien schakelen vele e-mailclients afbeeldingen automatisch uit. Een gezond evenwicht tussen content en afbeeldingen lost dat probleem op. Zorg er ook voor dat je productinformatie geeft bij de afbeeldingen.
Oproep
Een e-mailcampagne is pas succesvol als ze actie gegenereerd heeft. Roep de ontvangers dan ook op om iets te ondernemen. ‘Bestel nu’, ‘bezoek onze website’, zijn duidelijke richtlijnen die de lezer aan het werk zetten.
Subtiel
Duidelijke hyperlinken optimaliseren het doorklikratio omdat de ontvanger meteen weet waarop hij klikt. Neem de essentiële uitschrijflink op in je e-mailcampagne, maar doe dat subtiel. Opzichtelijke uitschrijfknoppen moedigen de ontvanger aan om er op te klikken.