Gisteren liet de web interface van Gmail het ruim honderd minuten afweten. Deze ochtend was het bijna wereldnieuws. Een goede e-marketeer mag niet ongevoelig zijn voor de mogelijke fratsen van dergelijke grote gratis aanbieders van e-mailadressen.
Google gaf zelf toe dat gisteren er zich een serieus probleem voordeed bij zowel de persoonlijke (lees gratis) en de professionele (lees betaalde) communicatie. In dat zelfde communiqué werden daar tegelijkertijd de nodige excuses aan toegevoegd.
Het uitschakelen van enkele servers in functie van een routine ‘upgrade’ zorgde voor een virtueel valse overbelasting op de doorverwijzende routers naar andere servers die de Gmail gebruiker moesten bedienen. Met een cascade effect als gevolg. En de lezer kon zijn e-mail niet raadplegen.
Uitzondering?
Daar zit je dan als e-marketeer. Je hebt net een e-mail campagne de deur uit. Je verwacht binnen het eerste uur een mooie return en je lezerspubliek kan je prachtig aanbod niet lezen. Google claimt zelf dat hun Gmail een 99,9 % beschikbaarheidsgraad heeft. En dat deze gebeurtenis een uitzondering is.
Toekomst
Als Google dan niet een steek laat vallen, dan is het wel iemand anders. Op dezelfde dag dat Gmail er even uitkneep, bleken in Nederland een aantal proxy knooppunten van KPN verstopt. Het bereik van de name-servers zat in het slop. Dan kan je nog zoveel e-mail uitsturen als je wil, als de digitale postadressen verwijsgids niet meewerkt, dan komt je boodschap niet, dan wel zeer vertraagd aan.
Wat is de moraal van dit verhaal? We moeten vooreerst vaststellen dat het complete e-mail verkeer in zekere mate steeds complexer en ook steeds moeilijker om technisch te beheersen wordt. De uitval die vandaag misschien een uitzondering is, zou in de toekomst iets meer kunnen voorkomen.
Tijdigheid
Een tweede les die je hier uit kan leren is dat je met tijdkritische digitale boodschappen best niet wacht tot het allerlaatste ogenblik. Je bent er niets mee dat je event in het water valt omdat de inschrijvers hun e-mail met de nodige barcode niet op tijd kregen.
Spreiden
Bovendien moet je zoveel mogelijk je risico spreiden. Probeer zoveel mogelijk verschillende domeinnamen te verzamelen in je e-marketinglijsten. Vraag aan je klanten, prospecten en nieuwsbrief inschrijvers of ze geen ander e-mail adres account hebben dan een Gmail, Hotmail of Yahoo. Want als één van de grote jongens er de brui aan geeft, dan weet je tenminste zeker dat de anderen er wel er door slibberen…