Google tracht reeds jaren haar webbased applicaties te slijten aan bedrijven. Maar daarnaast is Gmail ook een hit onder de particulieren. Als Google iets met e-mail uitspookt dan is het opletten geblazen!
Nadat Facebook aangekondigd heeft e-mail te integreren in haar sociale webplatform, doet Google nu net het omgekeerde. Gmail krijgt een tikkeltje de filosofie mee van wat Twitter en Facebook reeds lang voor de internettende gemeenschap proberen te zijn. Vermits op heel wat grote bedrijfsservers Facebook afgesloten voor de doorsnee werknemer is, maakt Google nu handig gebruik van deze lacune.
Beter werken
Productiviteitsverhoging, daar verkoopt de internet gigant Buzz, haar afgeslankte versie van het veel aangekondigde maar nooit echt werkelijk geworden Wave. Status updates, wilde ideeën, delen van informatie, het moet allemaal kunnen met die ene Buzz toepassing. Later zullen anderen via uitgeteste API’s in Buzz integreren. Benieuwd of Facebook daar gebruik van gaat (mogen) maken.
Ooit één interface
Het mag ondertussen wel duidelijk zijn dat er ooit een dag komt met één enkele interface voor zowel het e-mail verkeer als het gekwetter over internet. Onder gekwetter kan je de balorige uitlatingen van consumenten verstaan. Maar ook de zakelijke berichtjes waar een account manager de hele relatiekring laat weten ergens op een congres te spreken.
Live e-mailen
Indien dit principe gemeengoed wordt, betekent dit automatisch dat de klanten en prospecten permanent hun scherm van hun (e-mail)account voor hun neus hebben openstaan. Dit wordt hét startpunt van werkplek. De kantoorsoftware zal immers niet lijdzaam afwachten tot Google hier ook een mouw heeft aan gepast en snel mee integreren. Voor de e-marketeer betekent dit dat zijn e-mail bericht live verschijnt voor de lezer. Niet op het ogenblik dat hij of zij de inbox checkt.
Uur van de waarheid
Waar nu al rapporteringen leren dat een e-mailcampagne de eerste 24 na lancering of gelezen, of niet gelezen wordt, zal dit tijdsbestek nog verengen. Het wordt gewoon het eerste uur ‘boem boem’ en daarna nauwelijks iets meer. Anderzijds betekent deze evolutie ook dat je geen e-mail meer moet verzenden om in de inbox te raken van je klanten en prospecten. Een status update voor vrienden is dan voldoende. Met een combinatie van beide laatste ben je zeker dat je boodschap de lezer niet ontgaan is.
Opvolgen
Het is duidelijk dat de toekomstige plaats van e-mail op internet er anders uit zal zien. Het is zeker niet voor morgen, maar de evolutie op het net gaat elke dag weer een stukje sneller. Het is van kapitaal belang deze evolutie met een argus ogen te volgen!