Correcte e-mailmarketing houdt rekening met het contact. Als die wil aangeven geen e-mail meer te willen ontvangen, dan is er de uitschrijflink met eventueel bijhorende blacklist.
Elk goed e-mailplatform gaat tijdens het verzenden van een e-mailcampagne, de aangesproken marketinglijst vergelijken met de blacklist en de uitgelijste e-mailadressen overslaan. Deze vorm van nettiquette verdient alle aandacht. Het proces is zodanig geautomatiseerd, dat we er eigenlijk niet eens meer bij stilstaan. Hoe lang is het geleden dat je nog naar je eigen blacklist gekeken hebt? Enig idee hoeveel e-mailadressen daar nu opgeborgen zitten?
Oeps, zoveel…
Een Nederlandse uitgeverij, gespecialiseerd in vaktijdschriften deed het op een dag wel een keer. Ze schrok zich een hoedje van het hoge aantal. Allemaal contacten die ooit zich inschreven maar op een bepaald moment afhaakten. Wanneer er door de commerciële mensen visueel door de lijst werd gefietst, zagen ze namen waarvan ze het nauwelijks konden geloven. Het inspireerde de e-marketeers tot een stout plan. Misschien was de boodschap en het moment verkeerd en is het contact misschien wel weer geïnteresseerd.
Stout plan
Dus werd er in alle omzichtigheid een re-activeringscampagne opgesteld. De boodschap was kort en helder: er was ooit contact en we willen u een keer vragen of je terug contact wil met ons bedrijf. Er werd een cadeautje in de vorm van een digitaal leesabonnement aangeboden via een speciale reactiveringlink. Vervolgens kregen alle uitgeschreven kontakten het bericht toegestuurd. De bouncingsgraad viel enorm mee. Het aantal contacten die aangaven niet geamuseerd te zijn met de vernieuwde aandacht, konden op de vingers van een hand geteld worden.
Effect en waarschuwing
Het belangrijkste effect? Enkele honderden dode contacten werden opeens springlevend en gingen in op het aanbod. Contacten die anders voor de uitgeverij compleet verloren waren. Iedereen weet immers hoe moeilijk het is een verloren klant terug te winnen. Er werd tevreden teruggekeken op de campagne. Ondanks het succes van deze campagne moeten we toch wel even waarschuwen voor je dit ook zelf gaat proberen. Een blacklist is een blacklist. Dus moet je zeer prudent met dergelijke acties zijn. Doe je het een keer, dan laat je voor een paar jaar de lijst weer gerust. Geef ook in je bericht duidelijk aan dat je slechts één keer het adres nog eens gebruikt. Nettiquette weet je wel…