Het Amerikaanse Messagelabs ziet tijdens haar core-activiteit behoorlijk wat e-mail verkeer uit de hele wereld op haar servers passeren. En dit leidt tot een onthutsende vaststelling. Hoewel sinds vorige maand een daling van 2,1 procent werd waargenomen, blijft wereldwijd de spam ratio op 86,4 procent hangen.
Dit betekent dat 1 op de 1,2 e-mails die in je in-box zouden kunnen vallen, gewoon tot de categorie van ‘afval en tijdsverlies’ horen. In de Benelux zou volgens hetzelfde onderzoek deze spam tot 92 procent oplopen. En het kan nog erger. Op wereldvlak is Denemarken met vlag en wimpel dé winnaar. Daar zou het om niet minder dan 95,6 procent gaan.
Filters
Gelukkig zie je die spam niet allemaal in je persoonlijke mailbox verschijnen. De service providers filteren al behoorlijk. Veel van die nutteloze mailtjes worden bij vertrek al gevangen. Heel wat anderen passeren nooit de filter aan de ontvangende zijde. En je e-mail client, die doet er nog een persoonlijk schepje bovenop door zelf te sorteren en het nodige naar de junkfilter te verwijzen.
Zelf gevangen
Gelukkig maar dat deze filters bestaan. Misschien wel, maar ook hier is er weer een andere zijde van de medaille die niet uit het oog verloren mag worden. Onlangs werden we geconfronteerd met een firma waar de spamfilter zo rigoureus ingesteld was dat de automatische berichten van de server omtrent de toestand van de machine en diens processen in de spamfilter terecht kwam.
Het e-mailadres van de systeembeheerder was zelfs op de blacklist beland. Want de automatisch denkende software vond de vele standaard e-mailtjes van één bron verdacht.
Gastenlijst
Dat jou e-mailmarketing tussen die school aan spam over de digitale zeeën moet zwemmen, daar hoeft geen tekeningetje bij. En dat ‘een beetje te veel’ en ‘een beetje te generiek’ je als verdachte laat opmerken is ook duidelijk. Daarom is het zeker belangrijk om bij een inschrijving op een nieuwsbrief je toekomstige lezer er op te wijzen dat hij je op de white list moet zetten.
En misschien in één ruk ook als een veilige afzender wiens afbeeldingen geladen mogen worden, catalogeren. In een gastvrije omgeving rendeert een e-mail des te beter. Het zou zonde zijn dat je in een snelle trekkende beweging van de muis mee de vuilbak gekieperd wordt. Daar hoor je immers niet thuis!