E-mail marketing kan eigenlijk verschillende vormen en uitingen aannemen. Ervaren e-marketeers weten wel dat voor elk doel een specifiek vorm van e-mail bestaat. Voor de nieuwelingen onder de lezers zetten we even enkele types op een rijtje. Voor de oude rotten in het vak misschien het moment om even het geheugen op te frissen. Wie weet zijn er ideetjes die ook voor hen nieuw zijn.
Deze e-mail mag je niet te frequent versturen. Je moet ook iedere keer wat te vertellen hebben. Maandelijks, tweemaandelijks is een mooi ritme. Langer wachten laat de lezer vergeten ooit op de inschrijfknop geduwd te hebben. Je gebruikt deze nieuwsbrief om je kundigheid ten toon te spreiden. Mogelijke uit te lokken acties: “lees het volledige artikel” en “leer meer over…”.
De promotionele en informatieve nieuwsbrief
Dit type volgt voor een deel het model van de informatieve nieuwsbrief. Een louter commerciële nieuwsbrief is eerder af te raden. Na een paar keer hebben je lezers dit door. En dan moet je opnieuw vechten voor leestijd. Het gemengd type nieuwsbrief wordt vooral ingezet om de band met bestaande klanten op te bouwen en meer bezoek op de website te genereren. En natuurlijk is het genereren van meer verkoop ook niet onbelangrijk. Mogelijke uit te lokken acties: “stuur verder naar vrienden” en “lees meer over…”.
De promotionele boodschap
Hier is het ritme frequenter, maar ook onregelmatiger. Aanbiedingen moet je niet wekelijks, maar vooral actiegericht plannen. Dan kunnen enkele commerciële boodschappen elkaar snel opvolgen om dan weer een stukje rust in te bouwen. De promotionele e-mail moet natuurlijk de verkoop aanzwengelen en zal als dusdanig de diverse advertentie campagnes aanvullen. Of misschien is de tijd wel rijp om alleen via e-marketing de klant aan te spreken. Mogelijke uit te lokken acties: “klik hier om te kopen” en “druk deze kortingsbon af en breng mee naar de winkel”.
De uitnodiging
Als je een evenement organiseert, dan kan je natuurlijk ook je e-mailplatform inzetten om klanten en prospecten uit nodigen. Dit is een goed voorbeeld van een gerichte communicatie op het juiste moment. Een regelmatige frequentie heb je dan niet, tenzij dat je een herinnerings e-mail achterna stuurt. En als je een beetje speelt met de rapporten die je e-mailplatform na verzending levert, dan kan je ook nog een apart bericht sturen naar de contacten die gelezen hebben en zelfs naar het inschrijfformulier door klikten, maar toch niet inschreven. Mogelijke uit te lokken acties: “schrijf je hier in”, “klik hier om de datum te bewaren” en “stuur door naar een collega”.
De aankondiging
Hoeveel vormen van informatie wil je niet snel meedelen aan je klanten, prospecten, fans van Facebook, de pers. Korte e-mailberichten met enkele paragrafen die de essentie weergeven brengen lezers snel op de hoogte. Over de frequentie kan men moeilijk een eenduidige uitspraak doen. Het verwachtingspatroon en de acceptatiegraad zijn verschillend van doelgroep tot doelgroep. Maar de algemene regel is toch dat je, weliswaar met mate, iedere keer als je nieuws te melden hebt, je e-mailplatform inschakelt. Mogelijke uit te lokken acties: “Lees meer over”, “Stuur me meer informatie over” en “klik hier om te bestellen”.
De enquête
Van tijd tot tijd is het belangrijk om de klanten hun mening te kennen. De meeste e-mailmarketing platformen bieden de mogelijkheid om klanten online te bevragen. Informeer dan niet alleen naar je product of de kwaliteit van je service, bevraag ook eens het verwachtingspatroon van je communicatie. Enquêtes invullen vergt een inspanning van je lezer. En die heeft het al zo druk. Dus één, hoogstens twee keer per jaar moet volstaan. Mogelijke uit te lokken acties: “Vul de enquête in” en “Klik hier om achteraf de resultaten te ontvangen”.