Spamfilters zijn vaak een doorn in het oog van e-marketeers. De vorige blogpost vermeldde al dat maar liefst tien procent van de begunstigden een e-mail mislopen. Spamfilters nemen een groot deel van dat cijfer voor hun rekening.
Een tweede pijnpunt is dat de filters verschillend reageren op de manier waarop ze met ongewenste e-mail omgaan. Soms worden de berichten integraal verwijderd zonder het medeweten van de begunstigden. Andere systemen verplaatsen de e-mail automatisch naar de junk/spamfolder.
Drievoudig probleem
Het probleem voor e-mailmarketeers is drievoudig. In de eerste plaats zijn de spamfilters niet perfect en durven ze zich nogal eens te vergissen in de e-mails die thuishoren onder de categorie spam en dewelke niet. Zo kan een legitieme marketing e-mail toch nog in de netten van de filters vallen.
Een tweede issue zijn de talloze spamfilters die er bestaan. Zo heeft niet elke ontvanger hetzelfde mechanisme, waardoor je een gedifferentieerde aanpak nodig hebt om het enorme aanbod aan spamfilters te bestrijden. Dat maakt het moeilijk voor e-marketeers om één afdoend antwoord te formuleren op de problematiek.
Ten slotte krijg je als e-marketeer zelden feedback op je e-mail die als spam gecategoriseerd werd. Spam verschilt daarmee van een bounce omdat je geen ‘delivery failure’ bericht ontvangt waarin je op de hoogte gesteld wordt van de fout. De e-marketeer weet dus niet met zekerheid wat er misliep in de communicatie met de ontvanger.
Ontmoedigend
Het bovenstaande relaas kan ontmoedigend klinken voor de e-marketeer. Maar het probleem van spam is een mes dat aan twee kanten snijdt. Niet alleen de ontvangers, maar ook de e-marketeers hekelen spam omdat ze de inbox vullen met irritante berichten en een slecht licht werpen op een legitieme marketingboodschap. Bovendien worden anti-spamgroepen gedwongen om steeds stevigere muren te bouwen om ongewenste e-mail buiten te houden.
Gouden regel
Ondertussen bestaan er tientallen vernuftigheden voor e-marketeers om de spamfilters te omzeilen. Een goed e-mailmarketing platform biedt overigens ook de mogelijkheid om je boodschap op voorhand te testen. Je bericht wordt aan de meest gangbare spamfilters aangeboden en uit de feedback kan je veel leren. Voor diegenen die niet zo handig zijn met techniek, blijft één gouden regel altijd gelden: verstuur alleen bruikbare en relevante boodschappen naar de mensen, die er expliciet om vroegen. Tegen die basisregel is geen enkele spamfilter bestand.