Iedere e-marketeer moet een beetje een woordkunstenaar zijn. Want naast beeld, blijven woorden, zinnen en tekstparagrafen nog steeds een belangrijk onderdeel in de zoektocht naar conversie.
Alleen, hoeveel tekens gebruik je om je contact te overtuigen dat je boodschap de moeite waard is om door te klikken? Over het aantal tekens van de onderwerpregel kan je meer dan voldoende literatuur vinden. Daar is de basisregel zeer eenvoudig. Doe het met zo weinig mogelijk lettertekens. Zet de voornaamste woorden vooraan, want in veel webbased e-mailclients worden meestal de lettertjes na het vijfendertigste teken weggeveegd.
Openingszin
Over de openingszin die men gebruikt in de e-mailboodschap, heeft men ook de gewoonte om deze kort en krachtig te maken. Dat heeft niets van doen met technische beperkingen zoals de onderwerpregel. Maar dat heeft alles te maken met de kracht van de boodschap. Zeker deze openingszin moet met één enkel oogblik te vatten en te begrijpen zijn.
Body
Maar als je aan de ‘body’ van je e-mailbericht toekomt, is er geen enkele eenduidige basisregel voorhanden. En dat heeft een eenvoudige reden. Voor ieder product en voor iedere doelgroep moet je het e-mailbericht op een andere manier aanpakken. Wanneer heb je te veel tekst? Wanneer heb je te summier geschreven?
Testen
Als het op het testen van e-mailberichten aankomt, dan concentreren we ons vaak op kleuren, vormen en afbeeldingen. Een onderwerpregel zal vaak ook grondig in een A-B test geëvalueerd worden. Waarom zouden we dit dan ook niet doen met de lengte van onze e-mailberichten. Hoe pak je dit aan? Wel eenvoudig. Begin met een kort bericht en test.
Afhakers
Je kunt perfect de conversie meten in deze korte versie. En dan wordt het spelen met woorden. Maak een iets langere versie. En vervolgens een nog langere versie en zo kun je even verder blijven uitproberen in je testpubliek. Je zult merken dat, door je testbericht langer te maken, een aantal contacten gaan afhaken. Voor hen ben je over een onzichtbare grens gestapt. Zo kan je op zeker moment duidelijk een omslagpunt bepalen.
Aanhakers
Maar het kan ook omgekeerd. Contacten die bij korte versies van je e-mailbericht geen krimp gaven, kunnen bij meer info – en dus een langer e-mailbericht – plots wel doorklikken. En daar krijg je weer een nieuwe parameter om te gaan segmenteren. Want we houden graag ieder contact bij de les. Je krijgt een doelgroep die het graag kort voor de neus geschoven krijgt en eentje die je uitgebreid moet informeren. Eens je dit weet kan je weer wat beter beantwoorden aan het principe, de juiste content op het juiste moment bij je contact!