Bij onze Noorderburen bestaat al enkele jaren een wet die het ongevraagd e-mail versturen verbiedt. Maar tot op de dag van vandaag is deze alleen maar bedoeld om particulieren te besparen van allerlei spam toestanden.
Vanaf oktober 2009 wordt de wet een stuk aangescherpt. Het zakelijk e-mail verkeer zal vanaf dan ook onder deze regelgeving vallen. Het is van dan af verboden om op zakelijke e-mail adressen ongevraagd uw commerciële boodschap af te leveren. De boetes die u bij een overtreding kan opgelegd krijgen lopen op tot 450.00 €. Mag u dan helemaal niets meer?
Toch wel. Maar dan moet u aan enkele strikte voorwaarden voldoen. U moet een zakelijke relatie hebben met uw digitale correspondent. Hij is klant. Of hij heeft een offerte aangevraagd. Dan mag u zonder apart toestemming te vragen, commerciële boodschappen versturen naar het e-mail adres dat u in het oorspronkelijke zakelijke contact heeft verkregen.
Maar ook hier moet je opletten. De inhoud moet steeds gaan over producten of diensten die in dezelfde sfeer liggen als de eerste koop bevatte. Gratis producten aanbieden en de klant bestoken met wedstrijden zal in Nederland vanaf de herfst ook bij zakelijke relaties verboden blijven. Let u trouwens er ook op dat in elk bericht steeds een duidelijke en eenvoudige verwijzing opgenomen wordt waarlangs de ontvanger zich kan uitschrijven?
In alle andere gevallen moet u aan uw e-mail contact expliciet toestemming vragen. Geen reactie op zo een vraag mag niet als een stilzwijgend ja beschouwd worden. Bovendien moet u deze toestemming niet absoluut op elektronische wijze verkrijgen. Een invul bon op een folder kan perfect een aankruisvakje bevatten om deze toestemming te regelen.
Tenslotte is het goed om weten deze wet alleen maar geldt voor Nederlandse bedrijven die andere Nederlandse zaken commerciële e-mail toezenden. Een Belgisch bedrijf dat haar Nederlands bestand van een digitale marketing uiting voorziet, valt niet onder deze bepalingen. Krijgen we straks naast fiscale migratie ook digitale migratie?