Het verbeteren van het engagement van de gebruiker is de op één na hoogste prioriteit van e-mailmarketeers in 2011. Maar hoe pak je dat aan? Flexmail zet hier een aantal best practices op een rijtje.
Naast ‘relevantie’ is ‘engagement’ de meest besproken uitdaging voor e-mailmarketing. Natuurlijk bestaan er verschillen in hoe e-mailmarketeers de term definiëren, maar het is wel zeker dat er nieuwe meetinstrumenten nodig zijn om het engagement te meten.
De welbekende open- en doorklikratio’s, spamklachten en uitschrijvingen volstaan niet meer om een correct beeld te geven van het engagement van de abonnee. Om die reden worden nieuwe criteria geïntroduceerd zoals het aantal berichten dat gelezen en daarna verwijderd wordt, dat niet bekeken en toch verwijderd wordt en dat beantwoord wordt (via feedback of het ondernemen van een actie/aankoop) en zelfs de frequentie van het ontvangen het lezen van de berichten van de zender wordt van dichtbij bekeken.
Kortom, de e-mailmarketeer moet zijn spectrum verbreden. Het analyseren van het cijfermateriaal is op het eerste gezicht een tijdrovende opdracht, maar het resultaat is een belangrijke informatiebron om je doelgroep in te schatten. Bovendien zijn er uitgebreide rapporteringmogelijkheden ingebouwd in het gebruiksvriendelijke e-mailmarketingplatform Flexmail, die je aardig op weg helpen. Hier geven we enkele succesverhalen van bedrijven die actief inzetten op het gebruikersengagement.
Goed doel
Het kledingmerk Gap verhoogt het engagement van de abonnee met een e-mailcampagne waaraan een goed doel vasthangt. De abonnee kan een percentage van zijn aankoop aan een goed doel naar keuze schenken. Bovendien wordt hij aangemoedigd om de kortingsbon te delen met vrienden. Daarmee wordt nog een bijkomende aankoop aangemoedigd.
Tip 1: Als je het engagement van je abonnee wilt verhogen, moet je hem content of aanbiedingen toesturen waar hij genoeg om geeft om er op in te gaan.
Crossmediaal
Een e-mailcampagne van Crocs speelt dan weer in op verschillende kanalen om het gebruikersengagement de hoogte in te jagen. Zo kan de abonnee een sms-code ingeven om de dagaanbiedingen via mobiel internet te ontvangen. Er wordt ook een link geïmplementeerd naar sociale media zoals Facebook en Twitter. Op die manier sta je de abonnee toe om op het kanaal naar keuze je merk op te volgen.
Tip 2: Sta je abonnee toe om informatie over zijn voorkeuren voor content met je mee te delen, en dat via verschillende kanalen.
Interactie
GameStop beloont de abonnee voor zijn interactie met het bedrijf. De onderwerpregel ‘by invitation only’ grijpt de aandacht van de abonnee meteen vast en hangt een gevoel van exclusiviteit vast aan het e-mailbericht. Daarnaast somt GameStop op waarom het voordelig is voor de abonnee om met het bedrijf in dialoog te treden. Zo kan het invullen van een online-enquête een beloning opleveren.
Tip 3: Luister en leer van je abonnee door met hem in dialoog te treden. Je moet hem wel een reden geven om zich te engageren. Soms kan dat al met een simpele vraag voor feedback.
Voor meer best practices, blijf ons volgen op deze weblog.