Spamfilters kunnen soms het leven van een e-marketeer lastig maken. Bepaalde woorden scoren negatiever dan andere als deze filters hun werk doen. Dat ‘viagra’ per definitie als verdacht wordt aangemerkt, daar zal niemand bezwaar tegen hebben.
Maar woordjes als ‘gratis’ en ‘free’, daar hebben we wat meer moeite mee. We willen graag onze e-mailadressen uit de opt-in lijst verwennen met een aanbieding. Daar dachten ze bij het Amerikaanse Hubspot net eender over. Ze deden een experiment en kwamen tot een onthutsende vaststelling.
Free
Zij wilden nu wel eens weten of het woordje ‘free’ daadwerkelijk nog steeds alle rode vlaggen van de spamfilters deden zwaaien. Ze stuurden een e-mail naar een deel van hun doelgroep volgens een A/B test principe. Versie A kreeg als onderwerpregel ‘Free guide…’ en het woordje ‘free’ werd in de bodytekst nog een aantal keer herhaald.
Not Free
In versie B werd het woordje ‘free’ totaal gebannen en werd de onderwerpregel gewijzigd in ‘SEO guide’. Bij het uitsturen zocht men een antwoord op twee vragen. Zal het woordje ‘free’ mijn afleverratio schaden? En zal dat laatste ook verschil maken bij de open- en doorklikratio? Het antwoord was eerder verrassend.
Gelijk
Over de afleverratio kunnen we kort zijn. Versie A overleefde 7 van de 9 filters uit Return Path’s SPAM filter check en werd aan 99.3% van de door HubSpot’s geselecteerde ontvangers afgeleverd. Versie B, zonder het woordje ‘free’ sprong door 8 van die 9 filters en was bij 99.2% van het door HubSpot’s geselecteerde staal afgeleverd. Nauwelijks een verschil dus.
Ongelijk
Kunnen we dan onze gang gaan met gratis aanbiedingen? Blijkbaar niet zo maar. Want wat was de onthutsende vaststelling? Versie B, met de ‘SEO guide’ in de titel was de duidelijke winnaar in het doorklikgedrag. Bij Hubspot detecteerden ze een stijging van 17 procent tegenover de versie met het gratis aanbod. En dat kan tellen.
Moraal
Wat is dan de moraal van het verhaal? Losstaande woordjes zijn niet dadelijk meer gevaarlijk voor de spamfilters. Deze zijn ook een stuk intelligenter geworden en kijken naar de context. Termen als ‘free’ en ‘gratis’ zullen in een serieus content verhaal ongestoord passeren. Maar de lezer blijkt niet altijd gevoelig te zijn voor dat woordje gratis. Wat dus weerom ons pleidooi voor voortdurend testen ondersteunt!