En mijn kleurtje dan?
Vind jij een e-mail met heldere kleuren, een mooie banner en minder tekst ook aangenamer te lezen dan een e-mail waar je na twee zinnen al afgeleid wordt van je muiscursor? Ik in ieder geval wel en ik ben niet de enige. Een verbluffende 85% van de consumenten geven aan dat kleur hun aankoop beïnvloedt.
Kleuren/marketeers spelen op je gemoed
Het is bewezen dat kleuren emoties opwekken waar wij allemaal (on)bewust gevoelig voor zijn. Wetende dat een ontvanger, vanaf het moment dat hij de e-mail opent, gemiddeld maar 8 seconden naar je bericht kijkt, maakt het eens zo uitdagend voor een marketeer om de e-mail zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
Eens het bericht geopend, gaat je oog niet naar de tekst maar naar de afbeeldingen, kleuren, design, enzovoort. Maar welke kleuren wekken welke gevoelens op binnen de e-mailmarketing? Hieronder vind je ze kort uitgelegd:
Naast passie en romantiek in ons dagelijks leven gaat rood in e-mailmarketing iets anders opwekken. De kleur rood zorgt voor een energieboost maar roept ook een fight-or-flight-impuls op en verhoogt de bloeddruk. Met andere woorden: moet er snel een beslissing gemaakt worden? Wil je het koopgedrag positief beïnvloeden? Leg de nadruk er dan NU op!
Oranje representeert warmte, plezier en wekt vertrouwen op. Deze kleur zorgt ervoor dat je product of dienst als positief wordt ervaren door de ontvanger. Oranje is dan ook de ideale kleur om te gebruiken voor CTA’s.
Geel is voor velen onder ons niet de meest favoriete kleur en nochtans heeft deze binnen de e-mailmarketing wel een positief effect. Gele accenten roepen jeugdigheid en blijdschap op. Het zorgt voor optimisme en bevordert de communicatie.
Bang om een blauwtje te lopen? Wel, dan niet met deze kleur! Blauw is niet enkel de meest geliefde kleur in het dagelijks leven, het geeft ook een vertrouwensgevoel bij de consument. Verwerk deze kleur zeker in je e-mail indien je organisatie voor loyaliteit en eerlijkheid staat en je dat ook naar de buitenwereld wilt uitdragen.
Paars klinkt behoorlijk funky maar in onze wereld, de e-mailmarketing wereld, is het de kleur van royalty en wijsheid. We gaan zelfs een tikkeltje verder met paars want over deze kleur is bewezen dat het ons probleemoplossend hersengedeelte triggert en onze creativiteit bevordert. Je gaat natuurlijk niet vragen aan je ontvanger om creatief met je bericht om te gaan maar je kan wel hun creatieve geest triggeren door de wijze beslissing te maken om deel uit te maken van een bepaald event.
Het is een algemeen geweten dat groen voor natuurlijke elementen staat. Wie natuur zegt, zegt rust en harmonie. Is je doelstelling bij het versturen van je e-mail rust en evenwicht over te brengen? Wil je de ontvanger zich in een ontspannende atmosfeer laten vertoeven? Laat dan zien dat je geen groentje bent.
Wit, zo puur en zuiver. Het kan niet anders dan een positief effect te hebben?! Nochtans wordt wit regelmatig verkeerd gebruikt en aldus verkeerd geïnterpreteerd door de ontvanger of gewoonweg onmiddellijk gedeletete. Miss-use van wit wekt saaiheid op. Waarbij deze stante pede in de prullenmand belandt. Je product in het juiste daglicht door deze op een witte achtergrond te plaatsen zal perfectie uitschijnen. Het ‘wauw-effect’ dat je van elke ontvanger wilt verkrijgen.
Black widow, black magic, black crow,… Zwart wordt gezien als een duistere kleur die negatieve gevoelens opwekt, maar bij correct gebruik binnen e-mailmarketing gaat zwart net de nodige klasse en dus extra waarde toevoegen aan je product.
Mr. & Mrs.
Kleuren blijven nu ook eenmaal persoonlijk. Dat vrouwen en mannen van elkaar verschillen is al lang duidelijk. Niet enkel de manier hoe we communiceren verschilt maar ook hoe wij over kleuren denken en ze ervaren. Zo gaf in een experiment 57% van de mannen aan dat blauw hun favoriete kleur is. Bij vrouwen kwam blauw ook uit als nummer één gevolgd door paars met 23%. In tegenstelling tot bij de mannen heeft de paarse kleur absoluut geen succes, 0% van de mannen heeft paars gekozen als een favoriete kleur. Conclusie: je e-mail extra personaliseren a.d.h.v. het geslacht is een slimme zet.
Niet zeker van je campagne? A/B-testing helpt je hiermee!
Afgaan op voorgaande onderzoeken is goed, maar niks is relevanter dan je eigen data onder de loep nemen en je eigen onderzoek uit te voeren. Wat geldt voor een ander bedrijf is daarom niet van toepassing op jouw klantendatabase. De beste test is de A/B-test. Gebruik hiervoor verschillende kleuren voor verschillende segmenten binnen dezelfde campagne. Analyseer je resultaten, pas toe en geniet van een hogere conversie.
Opletten geblazen met SPAM-filters
Spam-filters, zorgen voor de nodige frustraties bij marketeers en bedrijven. Ondertussen weten we maar al te goed dat bepaalde woorden, zinnen en symbolen de filter niet passeren, maar hoe zit dat met kleur? Het is algemeen geweten dat door een tekstversie te genereren je je berichten optimaliseert voor toestellen die geen HTML ondersteunen zoals bijvoorbeeld smartwatches. Het hebben van een tekstbericht zal je score bij de spamfilter ook positief beïnvloeden MAAR met de kleur rood kan dat wel een nadeel hebben. Het overmatig gebruik van de kleur rood bijvoorbeeld kan een alarmbel triggeren bij de spam-filter.
In een notendop
Het gebruik van kleuren binnen je e-mailcampagne is noodzakelijk maar overdrijf hier niet in. Weet wie je doelgroep is, wie je contacten zijn en test je campagne eerst. Ga niet uit van veronderstellingen. A/B-test knows best. Om te concluderen kunnen we zeggen dat de kleuren rood, oranje en geel binnen e-mailmarketing opwinding opwekken, terwijl groen en blauw kleuren zijn die ontspanning stimuleren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je e-mailcampagne een kleurenpalet wordt. Stel jezelf de vraag: Wat wil ik bereiken met mijn campagne? Waarvoor staat mijn product, dienst en bedrijf? Communiceer hetgeen wat je wilt overbrengen niet enkel met woorden maar gebruik hiervoor ook de juiste kleuren.
Show your love through email marketing and use colors!