Ja, die kregen jullie al twee keer. Maar dan is het verhaal nog niet rond. Vandaag serveren we je er vijf nieuwe. Opdat het duidelijk zou zijn dat een onderwerpregel misschien maar een 35 tot 50 tekens telt,maar toch ongelooflijk belangrijk is.
Leidt, maar misleidt niet!
Rek de waarheid in de onderwerpregel niet op. Vertel gewoon waarover het gaat, maar beloof geen luchtkastelen. Een lezer vang je daar maar één keer mee. De volgende keer leest hij of zij gewoon niet meer. Zorg er ook voor dat je geen onmogelijke randvoorwaarden in je e-mail bericht inbouwt die er voor zorgen dat de in de onderwerpregel aangekondigde kortingsbon of promotie bijna een fata morgana wordt.
Schrijf eerst je onderwerpregel
Geef het gerust toe. Je schrijft de onderwerpregel steeds na het bericht en meestal op dat ene ogenblik dat je de e-mail-campagne gaat verzenden. En dan moet het zo nodig snel, snel en met een ongelooflijke haast. Als je eerst aan de onderwerpregel denkt, dan focus je vanzelf op de campagne. En dat kan de samenhang alleen maar ten goede komen. En als je tijdig aan deze belangrijke zin begint, dan kan je allicht ook meer dan één test uitvoeren. De meeste e-mail platformen laten het toe om mini-campagnes met een beperkte test e-marketingcampagne gratis te versturen. Waarom daar geen gebruik van maken?
Duik in je archief
De ideale onderwerpregel bestaat niet. Afhankelijk van een specifieke combinatie van doelgroep en van product of dienst zal de ene slagzin beter werken dan de andere. En de enige die met die unieke combinatie ervaring heeft, dat ben jij. Duik daarom in het archief van je e-mailberichten en vergelijk ze met de rapporteringen van je e-mail platform. Welke hadden een behoorlijke doorklik ratio? Onderzoek wees overigens uit dat het woord ‘tips’ of synoniemen aardige aandachttrekkers zijn. Lees even de titel van dit verhaal terug.
Brei aan een vervolg
Bepaalde thema’s en onderwerpen worden vaker gelezen dan anderen. Het gebeurt zelfs dat bepaalde e-mailberichten meerdere keren worden geopend. Met ratio’s die soms veelvouden zijn van de unieke lezers als gevolg. Gebruik die thema’s om een nieuwe aflevering van je nieuwsbrief of je aanbieding te maken. Een vervolg suggereren leidt meestal tot herkenning. En laat dat nu eens de sleutel tot lezen zijn! Bij twijfel, herlees dan nog eens een keer de titel van dit verhaal.
Doe de mensentest
Geef het e-mailbericht eens aan je collega’s of je vrienden. En stel hen eens twee vragen. Als je deze onderwerpregel leest, bekruipt je dan het gevoel dat bij niet verder lezen je echt iets gaat missen? Of als je deze onderwerpregel in je bulk-box ziet staan. Ga je dan in een reflex denken ‘hé, dit is belangrijk. Direct naar de inbox verhuizen?’ Twee keer ja, de kans is groot dat je de perfecte onderwerpregel hebt gedicht. Twee keer neen, dan moet je gewoon opnieuw beginnen. Dan niet de titel van dit verhaal herlezen, maar wel het complete artikel. Misschien zelfs wel alle drie!