De meeste opt-in en opt-out procedures zijn vrij eenvoudig van concept. Lezers krijgen de kans hun e-mailadres op te geven en mogen tegelijkertijd soms nog wat voorkeuren aanduiden. De uitschrijfprocedure is zo mogelijk nog eenvoudiger. Klik hier om te verdwijnen. En dat is een verkeerd bedachte goocheltruc.Waarom laat je de lezers hun abonnement op je communicatie niet beheren? Veelal willen deze lezers een boodschap kwijt aan de marketeer. Maar meer mogelijkheden dan zich uitschrijven krijgen ze meestal niet.
Frequentie
Waarom geef je de lezer niet de kans om de frequentie van benaderd te worden te veranderen? Misschien willen ze net meer in ‘breaking the news’ stijl informatie aangeboden krijgen. Of misschien wil men wel op de hoogte blijven, maar vindt men eens in de maand al meer dan welletjes.
Inhoud
Je kan de lezer ook de kans geven om de inhoud van de digitale nieuwsbrief aan te passen. Als men in de éne niet geïnteresseerd is, dan misschien wel in een andere. Zorg dat een lezer op zijn of haar beheerspagina steeds alle mogelijkheden aangeboden krijgt. Het is misschien een ideetje om informatieve blokken te scheiden van echt commerciële aanbiedingen.
Veranderd
Maar het kan soms ook maar een heel klein en praktisch probleem zijn, waar de contactpersoon tegen aan loopt. Hij of zij is van e-mail adres veranderd. Het zou toch zonde zijn om daardoor iemand uit je lijst te zien verdwijnen. Anderzijds is beheersfunctie ook een garantie op een marketinglijst met juiste en recente adressen. Zorg er dan ook voor dat de lezer steeds kan zien welk e-mail adres dat je gebruikt.
Kanaal
Misschien is je lezer wel één van de hippe web 2.0 gebruikers en vind hij e-mail een verouderd communicatie middel. Er zijn zo van die trendy meisjes en jongens. Ze willen misschien uw boodschap in de toekomst alleen via RSS feeds, SMS of via een sociaal netwerk als Netlog, Facebook. Het kan ook zijn dat ze liever je getwitter horen. Allemaal digitale opties die je kan aanbieden. Een e-mail adres verliezen betekent nog niet dat je je potentiële klant kwijt speelt.
En mocht de lezer onverhoopt in de digitale jachtvelden willen verdwijnen, informeer dan even naar het ‘waarom’. Al antwoordt maar één op de tien, je leert toch maar weer iets bij. Iets wat je communicatie nog succesvoller kan maken.
Vergeet overigens niet, eens je al deze mogelijkheden biedt, om je laatste zin in je e-mail boodschap aan te passen. Het wordt dan ‘beheer je voorkeuren of schrijf je hier uit’. Met een beetje geluk kan jou nieuwe keuze een twijfelende lezer weer bekoren!