Veel onderzoek vertelt keer op keer dat mensen niet dadelijk beginnen met lezen, maar eerst naar een tekst kijken en met de ogen scannen.
Mensen kijken eerst, dan gaan ze je bericht bekijken en tenslotte zal het lezen de volgende actie zijn. Uiteindelijk zal er eventueel op een ‘call to action’ gereageerd worden. Nu we deze menselijke tactiek kennen, is het ook goed om het menselijk oog te faciliteren. Want tijdens dat scannen zullen de gecapteerde gegevens ook door je contact gebruikt worden om te beslissen of ie de complete boodschap zal lezen. We zetten een paar tips op een rijtje:
Let op de onderwerpregel. Schrijf deze kort en goed. Gebruik zo weinig mogelijk worden – vijf is de richtlijn – en zo weinig mogelijk tekens. Tussen de 35 en de 50 tekens heb je voldoende om de boodschap te brengen. Maar vooral, het is in één oogopslag te vatten.
Werk met paragrafen. Doorlopende tekst creëert een grijze muur die door het menselijk oog niet te scannen is. De info die daar in verwerkt zit, gaat compleet verloren. Niet dat je de illusie moet hebben dat bij het scannen de paragraaf compleet gevat wordt, maar de eerste regel wordt steeds meegenomen. Zet daar de kerngedachte in. Vier regels is het streefdoel voor een compacte paragraaf.
Tussentitels als kapstokken. Maak ze niet te cryptisch. Vertel gewoon waarover het gaat. Dan zal de scanner die uiteindelijk niet leest, wel de essentie van je boodschap meegenomen hebben. Dat is al de eerste verdienste. De gehaaste lezer zal dan misschien bij het lezen niet vooraf aan beginnen, maar inhaken in dat deel van het bericht dat hem intrigeerde. Hetzelfde effect bereik je door sleutelwoorden in het vet te zetten!
Werk met opsommingen. De bolletjes met de korte tekst verenigen al het voorgaande, als je tenminste in je opsommingen het tekstgedeelte per item beperkt tot een tweetal regels. Het is visueel gemakkelijk te scannen, het is compact en snel te lezen en het geeft het gevoel dat het tijdsverlies minimaal zal zijn. Iets wat bij drukke contacten ook een factor is die meespeelt. Zo zie je dat niet alleen het plaatje visueel in orde moet zijn, maar dat je met tekst ook het juiste plaatje moet maken!