We zitten altijd verlekkerd te kijken naar de statistieken van de conversie ratio’s. Daarvoor bedrijven we immers e-marketing. En dan is het verwonderlijk dat we toch weer keer op keer geconfronteerd worden met drempels.
Natuurlijk zijn we als bloggers ingeschreven op tal van technische nieuwsbrieven en websites. Dat resulteert uiteraard in een toevloed aan nieuwsbrieven en aanbiedingen van gratis whitepapers om te lezen. We moeten alleen maar even klikken en de kostbare leesvoer staat ‘zo’ tot onze beschikking, lezen we.
Drempel
Die ‘zo’ blijkt soms wel heel erg relatief te zijn. Je krijgt een formulier voor je neus waar je heel wat extra informatie moet invullen. Pas dan werkt de ‘downloadknop’. Maar tegelijkertijd heb je gegarandeerd een deel van je publiek verloren. Niet iedereen wil zoveel informatie weggeven. Niet iedereen neemt uitgebreid zijn tijd voor je formulier. Misschien is je contact er wel aan begonnen, maar wordt hij weggeroepen voor een meeting. Je formulier zal hoogstwaarschijnlijk nooit meer aangevuld worden. Je blijft zitten met je boodschap.
Zinvol
Eerst moet je jezelf afvragen of het wel zinvol is om je lezer te confronteren met deze tussenstap. In vele gevallen benader je deze contacten met je e-mail aankondiging van je whitepaper omdat ze zich hiervoor aangemeld hebben. Je hebt hun gegevens reeds! Waarom opnieuw vragen? Om na te kijken of ze wel nog steeds actueel zijn? Wel, elk goed e-mailplatform maakt het mogelijk om in een doorklik een identiteit mee te geven. Dan is een vooraf ingevuld formulier het minste wat je voor je leden van je e-marketing lijst kan doen. Nakijken en bevestigen gaat nu eenmaal sneller dan compleet opnieuw invullen.
Nog lager
Er is nog een andere methode om hetzelfde effect te bereiken. Je laat achter de doorklik gewoon rechtstreeks je whitepaper tot bij de klant komen. Het e-mailadres heb je immers al. Stel dat je de whitepaper ook via sociale media ter beschikking stelt, dan vraag je slechts het e-mailadres. Dat is een kleintje om in te vullen. Tegelijkertijd klinkt het logisch, want wie weet wordt de paper per e-mail opgestuurd. Vanuit je statistieken van je e-mailplatform weet je perfect wie je document heeft opgevraagd. Stuur dan enkele dagen later een opvolgingsbericht.
Extra info
Dat kan je presenteren als een service naar je contact toe. Was de content wat je verwachtte? Zijn er nog andere onderwerpen waarin je geïnteresseerd bent? Waarna je dan een lijstje presenteert om een en ander aan te vinken. Zo kan je het interesseprofiel van je contact aanpassen. En dan kan je eventueel ook nog even de NAW-gegevens presenteren ter controle. Wedden dat velen zo’n bericht niet als een drempel ervaren!